Izvještaj tek dolazi
1

Prihodi Fonda zdravstvenog osiguranja RS za 32 miliona manji od planiranih

Piše: M. T.
Izvještaj o poslovanju Fonda zdravstvenog osiguranja RS za prvih šest mjeseci 2017. godine govori da je ova institucija ostvarila i više nego loše rezultate.

Izvještaj još nije objelodanjen, ali kako tvrde naši izvori iz fonda, trend gomilanja gubitaka je nastavljen, a podaci su krajnje alarmantni.

U prvih šest mjeseci ove godine prihodi FZO RS su za 32 miliona maraka manji od planiranih, a kada se uđe u strukturu tih manjih sredstava, vidi se da je ostvareno 6 miliona maraka manje nego što je planirano za osobe za koje se uplaćuju doprinosi iz realnog sektora, što znači da u vodu pada priča o novom zapošljavanju.

Više od 10 miliona maraka fond duguje za uplate za budžetske korisnike, a blizu 10 miliona maraka manje je uplaćeno za nezaposlene osobe.

U prvih šest mjeseci u FZORS je napravljen deficit od 28 miliona maraka, a obaveze fonda, zaključno s 30. junom, iznose više od 466 miliona konvertibilnih maraka.

Bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Slobodan Stanić za Klix.ba kaže da bi ovakvo stanje svuda u svijetu predstavljalo alarm za uzbunu te da najmanje što se u ovom trenutku može i mora učiniti jeste održavanje hitne tematske sjednice Vlade, a potom i Narodne skupštine RS, sa samo jednom tačkom dnevnog reda - zdravstvom.

"Priča o reformama ne pije vodu jer reforme ne postoje. Ukoliko bi Vlada RS pripremila kompletan materijal o stanju u zdravstvu i hitno ga proslijedila u skupštinu, onda ne bi bilo potrebe da opozicija nekakvom interpelacijom pokušava izdejstvovati da zdravstvo bude tema u entitetskom parlamentu", kategoričan je Stanić.

Uprkos lošim rezultatima u prvih pola godine, fond planira da za održavanje postojećeg poslovno-informacionog sistema i popravku softvera izdvoji 515.000 KM bez PDV-a. Tender je raspisan još u martu, ali je u međuvremenu dva puta ispravljan zbog prolongiranja roka za prijem ponuda. Posljednji rok je, prema novoj ispravci, 28. august ove godine.

Podsjećamo, Vlada RS je u februaru ove godine odobrila zaduženje fonda za blizu 44,4 miliona maraka, a prema planu javnih nabavki fonda za 2017. godinu, za instaliranje hardvera i softvera te pratećih licenci, opremanja DATA centra i održavanje kompletnog sistema, fond će izdvojiti blizu 23 miliona maraka.

Iako je fond 25. jula ove godine saopćio da je zbog izjavljene žalbe obustavio tender za nabavku Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), kao glavni "igrač" u ovom basnoslovno skupom poslu se spominje firma Prointer s kojom se u vezu dovodi sin predsjednika RS Milorada Dodika Igor Dodik. Dodik mlađi je u više navrata demantovao da ima bilo kakve veze s pomenutom firmom.