{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prihodi budžeta FBiH za prvo polugodište 894,7 miliona KM

S
22.8.2012. u 18:01
0
3
Prihodi budžeta FBiH za prvo polugodište 894,7 miliona KM
0
Prihodi budžeta FBiH za prvo polugodište 894,7 miliona KM
Zgrada Vlade FBiH
Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranja federalnog budžeta za prvo polugodište ove godine iznose 894,7 miliona KM, navodi se u izvještaju Federalnog Ministarstva finansija o izvršenju budžeta FBiH u prvoj polovini ove godine, koje je danas na sjednici u Mostaru razmatrala Vlada.
U saopštenju Vlade FBiH navodi se da su pri tome poreski prihodi, odnosno porez na dobit i prihodi od indirektnih poreza, ostvareni u iznosu od 540,7 miliona KM.

Neporeski prihodi, odnosno naknade, takse, novčane kazne i ostali neporeski prihodi bilježe ostvarenje od 197,5 miliona KM, dok su primici za finansiranje budžeta ostvareni u iznosu od 156,5 miliona KM.

Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranja, u odnosu na ostvarene u prvom polugodištu 2011. godine, veći su za 280,8 miliona KM, odnosno za 45,7 posto.

U odnosu na ostvarenje u istom izvještajnom periodu prethodne godine, poreski prihodi ostvareni u prvih šest mjeseci tekuće godine, manji su za sedam miliona KM, odnosno za 1,3 posto, dok neporeski prihodi u odnosu na isti prošlogodišnji period bilježe rast od 198,9 posto ili su u apsolutnom iznosu veći za čak 131,4 miliona KM.

Planirano zaduženje od Evropske komisije u iznosu od 58,7 miliona KM, u prvom polugodištu nije realizirano, zbog neispunjavanja definisanih uslova na nivou BiH.

U danas razmatranom izvještaju se ističe i da su ukupno obračunati rashodi i izdaci u prvom polugodištu ove godine iznosili 774,8 miliona KM, što je 40,5 posto planiranog.

Iz Vlade FBiH napominju da su u tekućem periodu izmirene skoro sve obaveze prenesene iz 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: