{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prihodi budžeta FBiH za prvo polugodište 894,7 miliona KM

S
22.8.2012. u 18:01
0
3
Prihodi budžeta FBiH za prvo polugodište 894,7 miliona KM
0
Prihodi budžeta FBiH za prvo polugodište 894,7 miliona KM
Zgrada Vlade FBiH
Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranja federalnog budžeta za prvo polugodište ove godine iznose 894,7 miliona KM, navodi se u izvještaju Federalnog Ministarstva finansija o izvršenju budžeta FBiH u prvoj polovini ove godine, koje je danas na sjednici u Mostaru razmatrala Vlada.
U saopštenju Vlade FBiH navodi se da su pri tome poreski prihodi, odnosno porez na dobit i prihodi od indirektnih poreza, ostvareni u iznosu od 540,7 miliona KM.

Neporeski prihodi, odnosno naknade, takse, novčane kazne i ostali neporeski prihodi bilježe ostvarenje od 197,5 miliona KM, dok su primici za finansiranje budžeta ostvareni u iznosu od 156,5 miliona KM.

Ukupno ostvareni prihodi, primici i finansiranja, u odnosu na ostvarene u prvom polugodištu 2011. godine, veći su za 280,8 miliona KM, odnosno za 45,7 posto.

U odnosu na ostvarenje u istom izvještajnom periodu prethodne godine, poreski prihodi ostvareni u prvih šest mjeseci tekuće godine, manji su za sedam miliona KM, odnosno za 1,3 posto, dok neporeski prihodi u odnosu na isti prošlogodišnji period bilježe rast od 198,9 posto ili su u apsolutnom iznosu veći za čak 131,4 miliona KM.

Planirano zaduženje od Evropske komisije u iznosu od 58,7 miliona KM, u prvom polugodištu nije realizirano, zbog neispunjavanja definisanih uslova na nivou BiH.

U danas razmatranom izvještaju se ističe i da su ukupno obračunati rashodi i izdaci u prvom polugodištu ove godine iznosili 774,8 miliona KM, što je 40,5 posto planiranog.

Iz Vlade FBiH napominju da su u tekućem periodu izmirene skoro sve obaveze prenesene iz 2011. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: