BiH
0

"Prigovor za mir": U petak akcija protiv nasilja i rata na Bliskom Istoku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Regionalna mreža "Prigovor za mir", povodom sukoba na Bliskom istoku, posebno vezano za trenutnu eskalaciju nasilja u Libanonu, organizira akciju protiv nasilja i rata u petak 4. augusta 2006. na Trgu oslobođenja u Sarajevu i poziva sve građane/ke, organizacije, institucije i ostale da se priključe akciji i daju svoj doprinos prestanku sukoba.

Akcija će početi u 12.00 i trajati do 18.00 sati, saopćeno je iz Regionalne mreže "Prigovor za mir".

Regionalna mreža "Prigovor za mir" tokom četiri godine postojanja, u svojoj osnovnoj misiji se protivi svakoj vrsti rata i nasilja, radi na njihovom sprječavanju i prestanku svugdje na svijetu, te je posvećena vrijednostima pacifizma i nenasilja.

Regionalna mreža "Prigovor za mir" osuđuje eskalaciju nasilja, a posebno razaranje Libanona od strane vojnog i političkog Izaela, čime se samo produžava krug mržnje i nasilja u tom regionu.

"Preživjeli smo rat, ne želimo ga drugima! Nesposobnost međunarodne zajednice, a posebno UN-a, te u ovom slučaju i Evropske unije, da prekine ratna djejstva i razaranja kroz svoje mehanizme se još jednom pokazalo kao ključno u produžavanju nasilja širom svijeta, u ovom slučaju u Libanonu. Nedjelotvornost ovih mehanizama je produkt sebičnih interesa pojedinih vlada koji se tim ratovima služe za ostvarivanje svojih interesa. Kao ljudi koji smo preživjeli direktne posljedice ove nesposobnosti, smatramo da samo aktivnim nenasilnim i antiratnim djelovanjem pojedinaca možemo uticati na prestanak nasilja!", poručuju iz regionalne mreže "Prigovor za mir".