Krug 99
1

Priganica: Na političkoj sceni u BiH mogu vladati i sekularizam i religija

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" na današnjoj sesiji ugostila je prof. dr. Mirsada Priganicu koji je govorio o temi "Religijski ekstremizam i sekularizam".
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Priganica je kazao da ljudi u Bosni i Hercegovini trebaju naučiti "da li potiskivati ili dati punu afirmaciju religijskim ubjeđenjima i religijskim argumentima u javnom prostoru".

"Religija je prije bila potiskivana na svaki mogući način. Međutim, što se više potiskuje nešto, to ono svom silinom ispliva na površinu, kao što je kod nas religija. S tim zajedno su isplivali i religijski ekstremizmi, koji u biti imaju negativan stav prema drugome, strah od drugoga i na neki način afirmiraju govor mržnje prema drugome“ rekao je Priganica. 

On je naglasio kako je BiH "multikulturalna i multireligijska paradigma u Evropi" i da se u BiH mora paziti da se religijski argumenti i razlozi u politici ne koriste za omalovažavanje drugog. 

"A, religija nam može dosta doprinijeti, jer religija obogaćuje sekularni diskurs, s tim smo uvijek na dobitku, jer imamo moralnije društvo“, naglasio je Priganica. On je također istakao kako je afirmacija religijskog diskursa krajnje poželjna, i da lično zagovara kompromis. 

"Svaka vrsta ekstremizma je loša“, rekao je profesor Priganica i dodao da se u BiH treba zagovarati dijalektička mikstura, kao i da na političkoj sceni mogu vladati i sekularizam i religija.

"Religija je temelj svih sukoba u BiH. Religija može biti potpuno kompatibilna sa sekularizmom. Predstavnici u parlamentu trebaju svoje religijske argumente prilagoditi sekularnom diskursu i izvući ono najvažnije za budući suživot različitih religijskih skupina u ovoj zemlji“, kazao je dr. Mirsad Priganica.