{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Priče iz Doma Bjelave: Jedina stvar koja mi je nedostajala u životu je majčinski zagrljaj

14.1.2016. u 21:05
270
38
Priče iz Doma Bjelave: Jedina stvar koja mi je nedostajala u životu je majčinski zagrljaj
270
Danas je u Domu za nezbrinutu djecu Bjelave u Sarajevu održana proslava 116 godina njegovog postojanja, uz program koji su priredili mališani i uposlenici ove ustanove.
Trenutno se u Domu nalazi oko 100 djece i oni su podijeljeni u grupe na osnovu uzrasta.

Jedan od štićenika je i 19-godišnji Aldin Omeragić koji završava Srednju trgovačku školu. U Domu je od svoje 5. godine, a ova ustanova za njega, kako kaže, predstavlja dom, kuću i zajednicu sa velikim brojem djece koja su braća i sestre.

"U Domu rade ljudi koji su naši roditelji, oni više vremena provode ovdje s nama nego sa svojom biološkom djecom. Pružaju nam znanje, ljubav i pomažu da imamo kućni ambijent. Meni je to jedan veliki vjetar u leđa koji mi daje snagu za dalje", kaže Aldin.

Ispričao nam je kako želi upisati Ekonomski fakultet.

"Ovdje imam sve, ali jedina stvar koja mi je nedostajala u životu je majčinski zagrljaj i razgovor s ocem. To će mi uvijek nedostajati kroz život. Ipak, imam ljude koji su mi to zamijenili", ispričao nam je Aldin.

Saudin Đurđević, direktor Doma za nezbrinutu djecu Bjelave, u razgovoru za Klix.ba je kazao kako su zadovoljni 2015. godinom, jer su uspjeli djeci osigurati sredstva za normalno funkcionisanje, da idu u školu te obavljaju brojne aktivnosti koje su bitne za djecu i njihovo odrastanje te kasnije samostalno odlučivanje i život.

Djeca su u toku 2015. godine pohađala brojna takmičenja i osvajala nagrade.

"Uvijek nam treba neka pomoć i podrška, a nadam se da će postojati neki iskorak za mlade koji navršavaju 18 godina i da će se sistemski riješiti i ta briga o tim mladim ljudima. Djeca nakon 18 godina nastavljaju školovanje i imaju pravo na pomoć države. Očekujem od naših zakonodavnih i izvršnih vlasti da riješimo pitanja mladih koji ne nastavljaju školovanje, a koji bi željeli samostalno živjeti", kazao je Đurđević.

Istaknuo je važnost zajedništva i povezanosti između štićenika Doma.

"Svi oni koji su ovdje zaposleni zagovaraju upravo zajedništvo, a mi živimo kao jedna velika porodica. Tu ima puno sretnih i veselih trenutaka, ali i tužnih momenata, nesporazuma, nerazumijevanja - svega onoga što čini jedan život životom. Fokusirani smo na to da odgojimo dobre ljude, uvijek smo spremni prihvatiti pomoć, ali i kritiku, savjet, svi smo u nekom procesu učenja dok smo živi. Ja sam u životu, u ovih 20 godina otkako radim ovdje, najviše naučio upravo od ove djece", kazao je za Klix.ba direktor Doma za nezbrinutu djecu Bjelave Saudin Đurđević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: