Zakon ih ne priznaje
0

Priča o muškarcima koji su bili žrtve seksualnog nasilja u logorima vojske RS-a

M. G.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Seksualno zlostavljanje muških zarobljenika u koncentracionim logorima pod kontrolom tadašnje Vojske Republike Srpske tema je o kojoj preživjele žrtve nerado govore.

Procesuiranje ovakvih ratnih zločina je otežano i nezadovoljavajuće i veliki je broj još uvijek neriješenih predmeta.

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, a u Bosni i Hercegovini je i nemali broj muškaraca koji su preživjeli ovaj oblik nasilja. Neke od njih domaći zakoni i ne prepoznaju kao žrtve, piše Al Jazeera Balkans.

Kako kaže jedan sagovornik, koji se nije želio predstaviti, kao mladića od 20 godina VRS ga je zarobila 1993. na Majevici na sjeveroistoku BiH. U logoru Batković bio je brutalno premlaćivan i zajedno sa još dvojicom logoraša seksualno zlostavljan.

"Tjerali su nas da općimo jedan s drugim, da se čupamo za genitalije. Stražar Gligor Begović je učestvovao zajedno sa još nekim stražarima. Gurali su nam puške u zadnjicu da, kako su rekli, 'prave Alijine vojnike'", kazao je.

O ovome je svjedočio na suđenju Gligoru Begoviću kojeg je Sud BiH 2015. godine, zbog zločina koji su uključivali i seksualno zlostavljanje zarobljenika, osudio na 10 godina zatvora. Domaći zakoni ga, međutim, ne prepoznaju kao žrtvu.

"U zakonu o Ratnim vojnim invalidima ne postoji nikakva stavka koja prepoznaje seksualno zlostavljanje vojnika", dodaje.

Drugi sugovornik ima status civilne žrtve rata i u skladu s njim ostvaruje socijalna primanja od oko 250 eura jer nije bio vojnik. U augustu 1992. su ga srpski vojnici zarobili u selu Kosovo kod Rogatice zajedno s ocem. U logoru Rasadnik obojica su, zajedno sa ostalim muškarcima i ženama, bili seksualno zlostavljani.

"To mi je bilo najgore od svega. Gore i od batina, zube su mi vadili, dobio sam više od 300 puta palicom po leđima. Ali to mi bilo najgore i ostalo mi je u glavi", kaže on.