{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Priča o kandidaturi Jajca na UNESCO-vu listu nije završena'

F
19.5.2009. u 17:19
0
0
'Priča o kandidaturi Jajca na UNESCO-vu listu nije završena'
0
'Priča o kandidaturi Jajca na UNESCO-vu listu nije završena'
"Negativna ocjena Nominacionog fajla Jajca za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-ove, koju je dala stručna komisija ICOMOS, u ovom trenutku nije povoljna vijest za Jajce i BiH, ali time priča o kandidaturi nije završena", kazao je danas Feni načelnik općine Jajce Nisvet Hrnjić.
Hrnjić smatra da je u ovom trenutku najbolje povući kandidaturu Jajca kako se Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a na Generalnoj skupštini uopće ne bi izjašnjavao o nalazu ICOMOS-a.

On također smatra da je potrebno u potpunosti se opredijeliti za nastavak projekta kandidature za dvije godine, razmotriti sve detalje ICOMOS-ovog izvještaja te uložiti maksimalan napor da se otklone svi nedostaci koje je ICOMOS naveo za historijsku jezgru grada Jajca.

"U međuvremenu je potrebno donijeti i regulacioni plan te puno raditi na promociji kandidature za 2011., kada će Komitet UNESCO-a ponovo zasjedati", kazao je Hrnjić.

Kritizirao je navode u pojedinim medijima da je negativnom ocjenom ICOMOS-a "sve propalo", naglašavajući da je to Jajcu tek prva kandidatura za upis na Listu svjetske baštine.

Podsjetio je i na činjenicu da je ICOMOS ove godine od 40 kandidatura iz cijelog svijeta pozitivnu odluku donio samo za njih 12.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: