Nisvet Hrnjić
0

'Priča o kandidaturi Jajca na UNESCO-vu listu nije završena'

FENA
"Negativna ocjena Nominacionog fajla Jajca za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-ove, koju je dala stručna komisija ICOMOS, u ovom trenutku nije povoljna vijest za Jajce i BiH, ali time priča o kandidaturi nije završena", kazao je danas Feni načelnik općine Jajce Nisvet Hrnjić.

Hrnjić smatra da je u ovom trenutku najbolje povući kandidaturu Jajca kako se Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a na Generalnoj skupštini uopće ne bi izjašnjavao o nalazu ICOMOS-a.

On također smatra da je potrebno u potpunosti se opredijeliti za nastavak projekta kandidature za dvije godine, razmotriti sve detalje ICOMOS-ovog izvještaja te uložiti maksimalan napor da se otklone svi nedostaci koje je ICOMOS naveo za historijsku jezgru grada Jajca.

"U međuvremenu je potrebno donijeti i regulacioni plan te puno raditi na promociji kandidature za 2011., kada će Komitet UNESCO-a ponovo zasjedati", kazao je Hrnjić.

Kritizirao je navode u pojedinim medijima da je negativnom ocjenom ICOMOS-a "sve propalo", naglašavajući da je to Jajcu tek prva kandidatura za upis na Listu svjetske baštine.

Podsjetio je i na činjenicu da je ICOMOS ove godine od 40 kandidatura iz cijelog svijeta pozitivnu odluku donio samo za njih 12.