{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Priča o Draganu Dabiću iz BiH

B
24.7.2008. u 16:08
0
12
Priča o Draganu Dabiću iz BiH
0
Priča o Draganu Dabiću iz BiH
Dragan Dabić
Porodica Dragana Dabića u Sarajevu u nevjerici nakon vijesti da je njegovo ime i prezime nosio haški bjegunac Radovan Karadžić.
Dragan Dabić, rođen u Tuzli 1954. godine, ubijen je snajperskim hicem 1993. u Sarajevu. Njegove tada maloljetne kćerke i supruga su u toku rata izašle iz grada pod opsadom i preselile u Kanadu.

Draganov jedini brat Mladen i danas živi u Sarajevu i s nevjericom sluša vijesti o tome da se Radovan Karadžić služio identitetom njegovog brata.

“Kada je poginuo, imao je 38 godina. Ne mogu da vjerujem da se Karadžić tako mogao predstavljati”, kaže Mladen Dabić u razgovoru za Justice Report.

Mediji u Srbiji objavili su da je u toku istraga o lažnom identitetu Radovana Karadžića, kod kojeg je prilikom hapšenja pronađena lična karta na ime Dragan Dabić. Prema nekim izvještajima, postoje indicije da je riječ o Draganu Dabiću koji je poginuo u Sarajevu.

Glasnogovornik srbijanskog tužilaštva Bruno Vekarić kaže da tamošnje vlasti pokušavaju otkriti ko je pomogao Karadžiću da obezbijedi lažni identitet, te da je u toku istraga o eventualnim pomagačima. Vekarić je srbijanskim medijima rekao i da je riječ o “vrlo maloj grupi” koja je znala njegov pravi identitet.

Mladen Dabić je ogorčen što je Radovan Karadžić koristio ime i prezime njegovog brata koji je poginuo u Sarajevu čekajući u redu za humanitarnu pomoć.

“Kada sam čuo na televiziji da se ratni zločinac Radovan Karadžić predstavljao imenom i prezimenom moga brata, nisam mogao vjerovati. To je grozno. Tako nečasna stvar prema čovjeku kojeg je ubila srpska vojska kojom je zapovijedao Karadžić”, kaže Mladen Dabić u razgovoru za Justice Report.

Dabić ističe da već dva dana njegova porodica pod “neizdrživim stresom” te da ne mogu vjerovati da njegovom bratu 15 godina nakon pogibije ne dopuštaju da “mirno leži u zemlji”.

Još uvijek nije, kaže, uspio stupiti u kontakt sa snahom Gordanom i njenim kćerkama, koje žive u Kanadi, a koje su, šest mjeseci nakon Draganove pogibije, iz Sarajeva izašle konvojem.

Mladen ne zna tačno od čega je poginuo njegov brat – neki su mu rekli da ga je pogodio snajper, a neki metak protuavionskog mitraljeza, poznat kao “sijač smrti”, kojim su pripadnici srpskih snaga pucali sa svojih položaja koji su bili na području Vraca.

“Za smrt brata saznao sam od kolega na liniji. Nisam mogao da vjerujem da je to moj Dragan. Moja majka, kad je čula, dobila je infarkt”, kaže Mladen, ističići da je njegov brat sahranjen na gradskom groblju Lav u Sarajevu.

“Trudim se”, kaže Mladen, “da ne razmišljam o ovome što se događa sa imenom moga brata”, ali dodaje da “toliko bujica navire“ i da će ovo “sigurno ostaviti veliki ožiljak” na njemu.

“Nemoćan sam da bilo šta uradim. Jedino mogu da razgovaram sa medijima i da se koliko-toliko rasteretim”, kazao je Dabić na kraju razgovora za Justice Report.

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini je od kraja rata naovamo izdato 16 ličnih karata na ime i prezime Dragan Dabić.

U međuvremenu, srbijanska policija ima indicije da je Karadžić imao ličnu kartu izdatu u Rumi, gradu na sjeveru Srbije koji je pod jurisdikcijom Sremske Mitrovice. Tamošnja policija pak negira da su izdali kartu na to ime.

“Nemamo informacija o hapšenju Radovana Karadžića i ne možemo ništa reći o krivotvorenoj ličnoj karti izdatoj u Rumi”, rekao je srbijanskim medijima šef policije Zoran Smajić, dodavši da osoba sa imenom i prezimenom Dragan Dabić zaista živi u Rumi.

“To znači da je Karadžićeva lična karta krivotvorena”, rekao je.

Glasnogovornik tužilaštva u izjavi za beogradski Večernji list je kazao i da je Karadžić novi identitet dobio od “određenih struktura” bliskih Srpskoj demokratskoj stranci u BiH koje su bile u kontaktu sa srbijanskim zvaničnicima u doba Slobodana Miloševića.

“Očigledno je da je on počeo svoj paralelni život odavno”, rekao je tužilac Vladimir Vukčević.

Prema do sada dostupnim podacima, Karadžić ima identitet Dragana Dabića od 1999. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: