|

Približavanje NATO-u do aprila naredne godine

Približavanje NATO-u do aprila naredne godine
0
F
FENA
23.10.2008. u 14:06
0
komentara
0

dijeljenja
Približavanje NATO-u do aprila naredne godine
Koordinacionog tima Vijeća ministara BiH za NATO integracije danas je na Vlašiću na redovnoj sjednici, kojom je predsjedavao zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak, usvojio Akcioni plan za realizaciju aktivnosti BiH u približavanju NATO-u za period do aprila 2009. godine, odnosno do slijedećeg samita Alijanse.
Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, najvažnije aktivnosti u ovom periodu bit će realizacija preuzetih obaveza, posebno iz IPAP-a i Intenziviranog dijaloga.

Obaveze su i popuna Misije BiH pri NATO-u, Odjela za NATO i PfP u Ministarstvu vanjskih poslova, te izrada i početak realizacije strategije komuniciranja za bolje upoznavanje građana sa evroatlantskim integracijama.

NATO Koordinacioni tim je zaključio da je potrebno ubrzati popunu Misije BiH pri NATO-u, jer bi dalje kašnjenje dovelo do praktičnih poteškoća zbog neučestvovanja u svakodnevnom radu Alijanse i slabije "vidljivosti“ BiH u Briselu.

General-major Dragan Vuković, zamjenik komandanta Komande za podršku Oružanih snaga BiH i glavni rukovodilac vojne vježbe NATO-a "Združeni napor“, koja će u septembru iduće godine biti održana u Banja Luci, informirao je članove Tima o dosadašnjem toku priprema i obavezama koje predstoje.

NATO Koordinacioni tim redovno će pratiti tok priprema, jer se radi o veoma zahtjevnoj organizaciji u kojoj je potrebna snažna saradnja institucija na nivou BiH, ali i u RSj i Gradu Banja Luci.

Sjednici Koordinacionog tima Vijeća ministara za NATO integracije prisustvovao je i Branko Zrno, predsjednik Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i sigurnost.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.