Ubijen u 33. godini
0

Preživjela Srebreničanka Mirela Bektić danas ukopava samo ostatke svog oca

FENA
Preživjela žrtva rata i diplomirana žurnalistkinja Mirela Bektić iz Srebrenice danas će u Memorijalnom centru Potočari ukopati samo glavu svog oca.

Posmrtni ostaci njenog oca Mevlida Bektića pronađeni su na lokaciji Kameničko Brdo. Iza njega je ostalo troje djece, koji su danas obrazovani ljudi.

Nakon 24 godine života u neizvjesnosti Mirela je dočekala dan kada će znati pravu istinu o svom ocu. Ona je za Fenu kazala da je svih ovih godina razmišljala da li će dočekati da ukopa oca.

"Dođeš ovdje na dženazu i razmišljaš da li ćeš doživjeti dan kada će otac biti ukopan, i kada ćeš doći na njegov mezar i kako ćeš psihički to podnijeti. Kada su nam javili da su pronašli njegove posmrtne ostatke neko olakšanje je stiglo. Međutim, danas kada smo vidjeli tabut i kada znamo da je samo glava u njemu, nimalo jednostavno nije. On je ubijen u 33. godini kada se njegov sin rodio. Kada je trebao normalno da živi, njega su monstrumi krvnički ubili, i njegove sugrađane. Svi znamo ko su monstrumi koji su počinili najkrvavije zločine", navela je Bektić.

Kaže da je svih ovih godina muči pitanje ko je dozvolio da se genocid desi i zašto. Smatra da je Srebrenica sramota cijelog svijeta.

"Moj otac je do 30. godine života bio na liniji i branio sve građane Bosne i Hercegovine. Kada je trebala pomoć njemu i njegovim sugrađinama oni su bili prepušteni sami sebi", podvukla je Bektić.

U Memorijalnom centru Potočari danas je stigao veliki posjetilaca iz cijelog svijeta kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama Srebrenice.