Radovan Karadžić
0

Prezir žrtava rata i prokletstvo pokoljenja

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić obavijestio je Sudsko vijeće Tribunala u Haagu da ne namjerava da se pojavi u sudnici na početku suđenja, 26. oktobra. Razlog za to, kako je naveo optuženi u svom podnesku, jeste činjenica da njegova Odbrana nije spremna za ovaj proces, te je suočena sa "forsiranjem i žurbom".

"Ekselencije, moje stupanje u proces pod ovakvim očiglednim okolnostima bio bi moj jedini zločin, zbog kojeg bih zaslužio prezir svih žrtava rata i prokletstvo pokoljenja", naveo je Karadžić u dopisu Sudu koje prenosi BIRN - Justice Report.

"Na ovaj način vas, sa žaljenjem, i uz nepomućeno poštovanje vaših ličnosti, i s uverenjem da se za sve može naći rešenje, obaveštavam da moja odbrana nije spremna za proces protiv mene koji bi počeo kako je određeno 26. oktobra. Ja i ceo moj tim nastavićemo sa pripremama na najintenzivniji način (...) Čim budemo spremni, sa zadovoljstvom ću o tome informisati Veće i Tužilaštvo nekoliko nedelja unapred", istakao je Karadžić.

Kako je saopćeno iz Tribunala, trenutno ne postoje indicije da se postupak neće odvijati prema zakazanom rasporedu.

"Kontrola postupka u sudnicama je u potpunosti u rukama sudija Međunarodnog suda. Sudska vijeća su jedino nadležno tijelo koje može donijeti odluku o spremnosti za početak suđenja", izjavila je Nerma Jelačić, glasnogovonica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića za genocid počinjen u Srebrenici, te u 10 drugih bosanskohercegovačkih općina, kao i za zločine počinjene u 27 općina i kampanju “snajperisanja i granatiranja Sarajeva”.

Ovaj bivši predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandnant oružanih snaga RS, uhapšen je u Beogradu 21. jula 2008. godine, nakon više od decenije skrivanja.

Pred Tribunalom u Haagu prvi put se pojavio deset dana poslije, a nakon mnogobrojnih statusnih konferencija održanih tokom godine, određeno je da mu suđenje počne u ponedjeljak, 26. oktobra, kada će Tužilaštvo iznijeti uvodnu riječ.

Prije početka suđenja optuženi je tražio da mu Sud odobri dodatnih deset mjeseci za pripremu odbrane, ali je Žalbeno vijeće odbilo ovaj zahtjev ocjenjujući njegove razloge "neuvjerljivim".

"Ponavljam uveravanje vaših ekselencija da nijedan zastupnik na svetu ne bi mogao za ovo vreme obaviti pripremu odbrane. Trebalo je da ovaj najkrupniji proces dobije bar prosečno vreme za pripremu, koje iznosi skoro dve godine. Dobra priprema uštedela bi vreme tokom procesa, pa bi bilans potrošenog vremena bio isti", smatra Karadžić.

Od prvog stupanja pred Sud, bivši predsjednik Republike Srpske insistirao je na tome da se brani sam.

"Moja odluka da se sam zastupam nije bila laka, i nije izraz nepoverenja u advokate, već uverenje da je faktičko stanje toliko komplikovano, da ga može razumeti i predstaviti samo neko ko je u svemu učestvovao od prvog do poslednjeg dana", stoji u pismo Radovana Karadžića.