BiH
0

Prezentirani omladinski projekti koji će se implementirati širom BiH

Sarajevo-x.com
Na konferenciji za medije koja je održana danas, predstavljeni su omladinski projekti nastali u okviru projekta "Izgradnje povjeranja u Bosni i Hercegovini“ (Bosnia Trust Project - BTP), koji Inicijativa mladih za ljudska prava realizuje u saradnji sa partnerskim organizacijama u pet regiona BiH.

U okviru ovog projekta održano je pet škola za izgradnju povjerenja kroz koje je prošlo preko stotinu mladih iz različitih lokalnih zajednica širom BiH. Nakon škola, a u saradnji sa partnerskim organizacijama, polaznici škola razvili su svoje projekte koje je podržala Inicijativa mladih iz fonda za omladinske projekte.

Pored toga, program obuhvata regionalnu saradnju te je kroz njega do sada prošlo preko stotinu mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore. Međusobnim radnim posjetama i zajedničkim akcijama radi se na uspostavljanju povjerenja među novim generacijama.

"Naš plan je da nastavimo ovim putem i da radimo na regionalnom povezivanju i povezivanju mladih unutar BiH. Veze i odnosi među ljudima koji žive u istoj zemlji su pokidane i uništene, ili nisu nikada izgrađene zbog rata, ali i zbog nastavka nacionalističke politike.", kazala je Amela Suljić, direktorica bosansko-hercegovačkog ureda Inicijative mladih za ljudska prava.

Suljićeva je dodala da je kroz različite programe Inicijative mladih do sada prošlo nekoliko stotina mladih sa šireg područja Bosne i Hercegovine i najavila intenzivniji rad slijedeće godine. Projekat BTP je u potpunosti podržan od strane Vlade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Na konferenciji se također obratio i Britanski Ambasador, Nj. E. Matthew Rycroft koji je govorio o važnosti ovog i drugih projekata koji imaju za cilj uspostavljanje pokidanih veza među ljudima u BiH nakon rata, te je osobito naglasio aktivno i dogovorno učešće mladih kao ključ u procesu pomirenja u BiH.

Nagrađeni projekti imaju za cilj podstaći i uticati na procese pomirenja i uspostavljanje dijaloga među mladima kao i na proces suočavanja sa prošlošću specifično u regijama kojima se provodi BTP: Glamoč, Rogatica, Bijeljina, Bratunac i Nevesinje, te šire.

"Osvrt u prošlost, pogled u budućnost“ je projekat koji će partnerska organizacija "Odisej“ implementirati sa ciljem da podigne nivo svijesti među mladim ljudima iz različitih grupa (etničkih, religijskih, itd.) kroz kampanju "Izgradnja mira i suočavanje sa prošlošću“ u Bratuncu, Srebrenici, Milićima, Vlasenici i Šekovićima.

Kroz projekat "Suočavanje sa prošlošću“ organizacija Terca nastoji stvoriti prostor za angažovanje pojedinaca i grupa koje nisu bili/e u mogućnosti da otvore teme o prošlosti i da se bave ovim pitanjima, kroz tehniku August Boalovog pozorišta kako bi dali akcenat na analizu i razgovor "potlačenih“ u povratničkim područjima sa manjinskim stanovništvom.

U regiji Glamoč, u partnerstvu sa Omladinskim centrom iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, biće provedena kampanja za osnivanje Omladinskog centra u Glamoču, kroz niz akcija grupe od 20 mladih iz 5 općina (Glamoč, Mrkonjić Grad, Bugojno, Jajce, Gornji Vakuf-Uskoplje), koji će raditi na podizanju svijesti građana i općinskih vlasti o potrebi osnivanja Omladinskog centra koji bi pružao mogućnost za zajedničku društvenu interakciju djece i mladih različitih etničkih i vjerskih pripadnosti na području općine Glamoč.

U saradnji sa Omladinskim klubom pod istim suncem iz Jablanice, biće implementiran projekat "Karavan mira“ koji ima za cilj pospješiti komunikaciju između mladih iz različitih nacionalnih skupina u općinama Stolac, Berkovići, Bileća i Gacko) kroz informisanje mladih, uspostavljanje saradnje među mladima iz oba entiteta i prenošenjem pozitivnih iskustava omladinskih organizacija, kao i organizovanjem karavana mira kroz Bileću, Strolac, Gacko, Berkoviće i Mostar.

U saradnji sa udruženjem "Lara“ iz Bijeljine implementiraće se projekat pod nazivom "Nebo“, koji je usmjeren ka poboljšanju interetničkog dijaloga, prvenstveno među mladim ljudima na području Sjeveroistočne BiH kroz osmišljavanje i realizaciju dokumentarnog filma o suživotu, te na taj način uticati na bolji dijalog mladih različitih nacionalnih pripadnosti u svojoj zajednici.