|

Prezentirana studija o koritu rijeke Željeznice

Prezentirana studija o koritu rijeke Željeznice
0
F
FENA
23.8.2006. u 14:08
0
komentara
0

dijeljenja
Prezentirana studija o koritu rijeke Željeznice Izvor rijeke Željeznice
Korito rijeke Željeznice devastirano je u tolikoj mjeri da se hitno mora obustaviti bilo kakva eksploatacija šljunka iz njega i potrebno ga je očistiti od raznih deponija, te zaštititi pravnim mjerama.
Ovo su zaključci iz Studije "Koncesioniranje eksploatacije šljunka iz korita i priobalja rijeke Željeznice" , prezentirane danas u Sarajevu, a koju je naručila Vlada Kantona Sarajevo od Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Kako je istaknuo jedan od autora Studije Tarik Kupusović, eksploatacija šljunka i pijeska iz Željeznice nekoliko posljednjih godina uglavnom je nelegalno intenzivirana, što je dovelo do devastacije korita rijeke, a zna se da je to, uz vode Igmana i Bjelašnice i izvorišni dio rijeke Bosne, najznačajniji vodni potencijal za Kanton Sarajevo.

U okviru studije procijenjene prosječne količine šljunka koje rijeka odlaže na dionici Vojkovići – Butmir su 7.5000 metara kubnih, a pretpostavlja se da neka građevinska preduzeća i to uglavnom nelegalno dnevno vade i do 1.000 metara kubnih tog resursa, što je dovelo i do proširivanja korita na nekim mjestima do 100 metara.

"Ukoliko se nastavi s ovakvim aktivnostima doći će do situacije da će vode iz podzemne akumulacije Sarajevskog polja početi da se dreniraju u rijeku Željeznicu, a time će biti zagađeno i šire područje izvorišne zone i zahvatnih bunara", napomenuo je Kupusović.

Uz predstavnike Kantona Sarajevo i Ministarstva privrede, prezentaciji su prisustvovali i predstavnici zavoda za geologiju FBiH i izgradnju Kantona Sarajevo, KJKP Vodovoda i kanalizacije, instituta za geologiju i hidroteniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, predstavnici Općine Ilidža, te drugi subjekti koji će biti uključeni u proces zaštite korita rijeke Željeznice.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.