{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prezentirana informacija o stanju u srednjem obrazovanju

F
11.3.2009. u 17:34
0
0
Prezentirana informacija o stanju u srednjem obrazovanju
0
Prezentirana informacija o stanju u srednjem obrazovanju
Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH prezentiralo je danas na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu informaciju o stanju u srednjem obrazovanju u ovom entitetu.
To ministarstvo će u saradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja razmotriti mogućnost uvođenja obaveznog srednjeg obrazovanja u Federaciji , navedeno je u toj informaciji.

Reforma stručnog srednjeg obrazovanja treba da bude izvršena tako da se ovo obrazovanje usklađuje s potrebama na tržištu rada rečeno je također.

U informaciji Federalnog ministarstva navedeno je da je u školskoj 2007./08. egzistiralo 209 srednjih škola sa 104.980 učenika.

Prolaznost učenika u gimnazijama bila je u toj školskoj godini jako visoka. U Federaciji je uočljiv porast interesovanja za upis u tehničke škole, neznatan pad interesovanja za gimnazije i veliki pad broja učenika koji se interesuju za upis u srednje stručne škole trećeg stepena obrazovanja, navedeno je također u informaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Nakon što su poslanici Predstavničkog doma upoznati o toj informaciji predsjedavajući Safet Softić prekinuo je dvodnevno zasjedanje ovog doma, a datum nastavka bit će saopćen naknadno.

U toku današnjeg rada poslanici su odobrili set zaključaka na osnovu kojih će biti unaprijeđena zakonska zaštita boračke populacije u Federaciji. Odobrili su također Nacrt zakona o cestama u Federaciji, a odgodili izjašnjavanje o zakonu o električnoj energiji te o zakonu o zaštiti od nasilja u porodici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: