Federalni parlament
0

Prezentirana informacija o stanju sigurnosti u entitetu

FENA
Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Muhidin Alić prezentirao je na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu informaciju o stanju sigurnosti u ovom entitetu koju je ranije od Federalne vlade zatražio poslanički Klub Socijaldemokratske partije BiH.

Poslanička rasprava na osnovu podataka iz te informacije te podataka koje je danas prezentirao i direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić bit će obavljena na narednoj sjednici Predstavničkog doma, dogovoreno je jer su poslanici obimni materijal dobili nedugo prije današnjeg zasjedanja i smatraju da im treba više vremena da ga analiziraju da bi se konačno odredili.

Ministar Alić je kazao da devet mjeseci ove godine karakteriše smanjenje ukupnog broja krivičnih djela u Federaciji, znatno povećanje prekršaja iz oblasti javnog reda i mira te veliko povećanje broja saobraćajnih nezgoda u kojima ima povrijeđenih osoba i povećanje broja napada na ovlašćene službene osobe.

Podatak direktora Uprave policije Zlatka Miletića je smanjenje za 8,14 posto krivičnih djela u Federaciji u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, jako je izražena, možda najviše u Evropi, pojava da isti počinitelji višestruko čine krivična djela, dodao je.

Od ukupnog broja počinilaca u devet mjeseci ove godine, 9,5 posto su maloljetnici koji su također često višestruki počinioci.

Stopa rasvijetljenosti nedjela je 66,7 posto, što je za oko dva posto više nego prošle godine, kazao je Miletić.

I pored toga, policijske strukture su potpuno svjesne da građani Federacije nisu zadovoljni sigurnosnim stanjem, što iziskuje dodatne napore policije, dodao je.

Procent rasvjetljavanja ubistava je izrazito visok, a najviše nerasvijetljenih je u srednjoj Bosni i Hercegovini.

Izazivanje opće opasnosti i ugrožavanje imovine su krivična djela kod kojih je zabilježen porast od šest posto u odnosu na isti period prošle godine, a u devet mjeseci je registrirano 14 silovanja, za pet manje nego 2007. godine.

Podaci o broju ukradenih vozila kao krivičnih djela zbog kojih se građani osjećaju naročito nesigurno i dalje su katastrofalni, mada je ta pojava bila nešto manje izražena nego u istom periodu prošle godine. Za devet mjeseci 2008., u Federaciji je registrirana krađa 1.094 vozila, kazao je direktor Uprave policije.

Veoma zabrinjavajući su i podaci o pljački banaka, pošta i drugih novčarskih institucija, dodao je.