BiH
0

Prezentirana državna strategija za borbu protiv nasilja nad djecom

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, zamjenik ministra Slavko Marin, pomoćnik ministra Maksim Stanišić i direktorica organizacije Save the Children Senija Tahirović prezentirali su danas Državnu strategiju za borbu protiv nasilja nad djecom 2007- 2010.

Strategija predstavlja planski i operativni dokument koji je okvir djelovanja za sve pojedince i institucije koje su u skladu s nadležnostima neposredno uključene u njenu primjenu čiju provedbu će pratiti Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u suradnji s Vijećem za djecu BiH.

Osnovni ciljevi Strategije su senzibiliziranje i educiranje šire javnosti posebno djece, roditelja i stručnjaka o postojanju problema nasilja nad djecom i načinima borbe protiv nasilja, razvijanje multidisciplinarnog pristupa djeci žrtvama nasilja kroz poboljšanje interinstitucionalne saradnje nadležnih tijela, uspostavljanje programa rehabilitacije i reintegracije djece žrtava nasilja te osiguravanje održivog sistema finansiranja, tehničkih i ljudskih resursa kao i centralnog prikupljanja podataka o nasilju nad djecom.

"BiH je u Ustav uključila UN Konvenciju o pravima djeteta i tako preuzela obavezu njene provedbe. Dodatne obaveze BiH proizilaze iz Opcionog protokola o uključenosti djece u oružani sukob i Protokola o prodaji djece, dječijom prostituciji i pornografiji kojeg je BiH potpisala 2000. a ratificirala 2002.", kazao je ministar Halilović.

On je dodao kako se BiH treba pobrinuti za hitno usvajanje i provedbu u oba eniteta novog Zakona o porodici i Zakona o zaštiti od porodičnog nasilja.

"Obaveza BiH je i izrada sveobuhvatne studije o nasilju nad djecom kao i podizanje svijesti o posljedicama fizičkog kažnjavanja te jačanje mjera za krivično gonjenje počinitelja nasilja", istakao je Halilović.

Izradi Strategije finansijski i tehnički pomogla je Organizacija Save the Children čija je direktorica Senija Tahirović objasnila kako je nasilje nad djecom, u manjoj ili većoj mjeri, prisutno u svim zemljama svijeta.

"U više od 90 zemalja svijeta sasvim je normalno da učitelji i nastavnici fizički kažnjavaju djecu. Nauka i praksa su pokazale da nasilje nad djecom ostavlja posljedice na njihov psihosocijalni razvoj", kazala je Tahirović te dodala kako se nada da će Strategija doprinijeti trajnijem i održivijem riješavanju ovog problema.

Vijeće za djecu je nedavno uradilo analizu stanja s nasiljem nad djecom u BiH. Brojke, kako je istakla Tahirović, nisu relevantne jer se svakodnevno mijenjaju. Zaključak je da u BiH postoji nasilje nad djecom i da je, u ovom trenutku, to nasilje gorući problem.