MUP KS
0

Prezentiran zvještaj o radu uprave policije za 2008. godinu

FENA
"Izvještaj o radu Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo za 2008. godinu" prezentirali su na današnjoj pres-konferenciji policijski komesar Himzo Selimović i ministar MUP-a Kantona Sarajevo Željko Mijatović.

Na osnovu svih relevantnih pokazatelja u oblasti kriminaliteta, može se konstatovati da ukupno stanje sigurnosti na području Kantona Sarajevo tokom 2008. godine ima tendenciju poboljšanja u odnosu na pokazatelje iz prethodne godine.

"Ovo se, prije svega bazira na činjenici da je broj policiji prijavljenih krivičnih djela (8.831), manji za 8,5 posto, dok je procenat rasvijetljenosti (5.391 krivičnih djela ili 61 posto) viši za 3 posto u odnosu na 2007. godinu", kazao je policijski komesar Himzo Selimović.

Dodao je da je broj policiji prijavljenih krivičnih djela u 2008. predstavlja najmanji broj prijavljenih krivičnih djela na godišnjem nivou u posljednjih pet godina, uz istovremeno najviši registrovani porast procenta rasvijetljenosti u istom periodu.

Analiza stanja kriminaliteta u 2008. pokazuje značajno smanjenje broja krivičnih djela iz oblasti protiv života i tijela (345) za 20,5 posto, protiv imovine (6.122) za 14,3 posto, i protiv opće sigurnosti ljudi i movine (189) za 5 posto. Registrovan je najmanji broj krivičnih djela ubistva (6) i ubistva u pokušaju (15) u posljednjih pet godina, i sva su rasvijetljena. U oblasti krivičnih djela protiv imovine, broj teških krađa (3.905) je manji za 18,8 post, broj otuđenih vozila (799) za 8,5 posto a broj prijavljenih krivičnih djela razbojništva (275) za 19,5 posto. Broj registrovanih krivičnih djela izazivanje opće opasnosti (153) je manji za 12 posto, a broj registrovanih slučajeva aktiviranja minsko-eksplozivnih sredstava (25) je za 14 ili 35,9 posto manji.

U 2008. godini 263 maloljetnika (40 ili 13,2 posto manje) su prijavljena zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 448 (246 ili 35,4 posto manje) krivičnih djela. U odnosu na ukupan broj rasvijetljenih krivičnih djela, maloljetnička delikvencija je činila 8,3 posto što je za 4,1 posto manje nego 2007. godine.

Od ukupnog broja prijavljenih maloljetnika 85 su povratnici (osam manje) u činjenju krivičnih djela (ili 32,3 posto).

"Uprkos vrlo egzaktnim pokazateljima na osnovu kojih stanje sigurnosti na području Kantona Sarajevo u 2008., iz ugla struke, može biti okarakterisano kao zadovoljavajuće, evidentno je prisustvo osjećaja nesigurnosti i nezadovoljstva građana sigurnosnim ambijentom u Sarajevu, što je tokom 2008., u više navrata, javno manifestovano, ne samo putem medija već i protestima organizovanim upravo zbog nezadovoljstva stanjem sigurnosti u gradu", kazao je Selimović dodavši da je na formiranje ovakve percepcije sigurnosnog ambijenta kod građana uticalo nekoliko krivičnih djela izvršenih od strane maloljetnika, u pravilu povratnika u vršenju krivičnih djela na javnim mjestima.

Selimović je naglasio kako postoji i problem ograničenog postojećeg kapaciteta za izdržavanje kazne pravosnažno osuđenih izvršilaca krivičnih djela, punoljetnih osoba.

"Nekoliko stotina njih svakodnevno slobodno šeta Sarajevom. Jedan broj izvršilaca najtežih krivičnih djela duševno bolesnih zbog nepostojanja adekvatnih institucija također su na slobodi. Sve to utiče na osjećaj nesigurnosti građana", kazao je Selimović.

Došlo je do povećanja registiranih prekršaja iz oblasti prosječanja, naročito drska ponašanja, omalovažavanja i nepostupanja po naredbi policijskih službenika. U 2008. u saobraćajnim nezgodama poginulo je 26 osoba.

"Osnovni razlog prisutne problematike sigurnosti saobraćaja je neadekvatna kaznena politika", Selimović.

Najavio je da će MUP KS sve kapacitete usmjeriti da osigura sigurnost na javnom mjestu, da ulično nasilje bude na najmanjem mogućem nivou.

Selimović je istakao da je potrebno da se poveća broj policijskih službenika, te da se osigura da nadležni organi riješe pitanje osnivanja institucije gdje će biti smješteni maloljetni izvršioci teških krivičnih djela.

"Potrebno je proširiti i postojeće kapacitete kazneno popravnih zavoda i osnovati adekvatne institucije za smještaj izvršilaca teških krivičnih djela i duševno bolesnih osoba, te donijeti nove zakone neophodne za suprostavljanje organiziranom kriminalu i drugim teškim oblicima kriminala", smatra Selimović.