Ambsada BiH u Holandiji
0

Prezentiran projekt odjela za migracije

FENA
Direktor za migracije i razvoj Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Ralph Welcker prezentirao je u utorak u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Kraljevini Holandiji novi serijal projekata te organizacije za državljane BiH nastanjene u Kraljevini Holandiji.

Direktor Welcker je istakao zadovoljstvo rezultatima projekta ''Privremeni povratak kvalificiranih državljana u države porijekla'' (TRQN) u kojem je svake godine, otkako projekt postoji od 2006. godine, učestvovalo 35-40 državljana BiH.

Cilj projekta je doprinos obnovi i razvoju Bosne i Hercegovine, što se realizira privremenim slanjem stručnjaka iz Holandije porijeklom iz BiH u domovinu u cilju prenosa znanja i iskustva. Kroz ovaj projekt je dosad prošlo na desetke visokokvali?kovanih osoba, univerzitetskih profesora i stručnjaka iz privrede.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić je u prigodnom govoru upućenom prisutnima pozdravila zvaničnike IOM-a, zahvalila na nesmanjenom interesu i saradnji s predstavnicima dijaspore iz naše države, te potakla brojne predstavnike bh. dijaspore koji su se odazvali zajedničkom pozivu za učešće u prezentaciji na apliciranje za projekt, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Projekt TRQN će trajati do juna 2011. godine, a predviđeno je da njegovi učesnici obuče firme u BiH i na taj način prenesu znanje i doprinesu društvenom ili ekonomskom razvoju.

U diskusiji održanoj nakon prezentacije učestvovalo je pedesetak predstavnika BH Platforme građana, udruženja Mladi BiH, udruženja NAUK BiH, kao i pojedinačnih zainteresiranih mladih potencijalnih učesnika IOM programa.