{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prezentiran priručnik "Upoznaj ustav i ono što ti pruža"

F
30.10.2013. u 12:08
62
2
Prezentiran priručnik "Upoznaj ustav i ono što ti pruža"
62
Prezentiran priručnik "Upoznaj ustav i ono što ti pruža"
Foto: FENA
Nansen dijalog centar (NDC) Sarajevo prezentirao je danas u Sarajevu priručnik "Upoznaj ustav i ono što ti pruža".
Također je upriličena i diskusija o temi "Izazovi razvoja kritičkog mišljenja kod učenika".

Prema riječima generalne menadžerice NDC-a Sarajevo Ljuljjete Goranci-Brkić, Priručnik je rezultat prve faze projekta implementacije projekta "Upoznaj ustav i ono što ti pruža", a urađen je zahvaljujući ekspertnom timu, u kojem su bili eksperti iz oblasti prava i obrazovanja.

Druga faza implementacije projekta je počela u septembru, a odabrane su škole i uspostavljene sekcije u kojima se u okviru vannastavnih aktivnosti okupljaju učenici trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

"U ovom trenutku je uključeno 18 škola, a drugu fazu projekta podržava Ambasada Kraljevine Norveške. Moram kazati da postoji velika zainteresiranost škola i učenika", kazala je Goranci-Brkić.

Navodi da će učenici na ovim vannastavnim aktivnostima diskutirati o Ustavu BiH i imat će podršku na internet stranici na kojoj će biti dodatni materijali, a 17. maja naredne godine planirana je u Sarajevu, ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, prezentacija rezultata rada ovih sekcija. Budući da se 17. maja naredne godine obilježava 200. godišnjica donošenja norveškog ustava, na događaj će biti pozvani i gosti iz ove države.

Daljne prezentacije planirane su u Mostaru, Banjoj Luci i Brčkom.

Ova knjiga će omogućiti učenicima srednjih škola da razmišljaju, diskutiraju i imaju interaktivan pristup onome što ustav općenito znači u svjetskom i evropskom smislu, ali i u kontekstu BiH, ocijenila je šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

"Ovo je prilika da se učenici angažiraju na kritičkom promišljanju, debati i diskusiji, da formiraju svoja mišljenja, a osnovna kvaliteta aktivnog građanina je da misli kritički i formira mišljenje. S te tačke gledišta, mislim da je ovo odličan doprinos obrazovanju u BiH", smatra Hennessy.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: