Parlament FBiH
0

Prezentiran 10-godišnji plan razvoja zdravstva u FBiH

FENA
U Sarajevu je danas u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva i saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom prezentiran Strateški plan razvoja zdravstva u Federaciji BiH u periodu od 2008. do 2018. godine koji je odobrio Parlament FBiH, saopćeno je.

Prezentaciji ovog dokumenta čiji je cilj prikaz strategijskih pravaca razvoja zdravstva u FBiH u desetogodišnjem periodu prisustvovali su kantonalni ministri zdravstva, direktori federalnih i kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja te zavoda za javno zdravstvo, predstavnici medicinskih fakulteta, kliničkih centara i bolnica, kao i domova zdravlja u FBiH i međunarodnih organizacija.

U uvodnom obraćanju federalni ministar zdravstva prim. dr Safet Omerović naglasio je da je cilj Strateškog plana poboljšanje dostupnosti, kvaliteta i efikasnosti zdravstvene zaštite stanovništa na principima pravičnosti, solidarnosti i jednakosti.

Strateški plan je rađen prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i usklađen s principima Evropske unije.

Ministar Omerović je istakao i da su u posljednjih godinu dana već učinjeni pomaci i određeni elementi iz Strageškog plana implementirani ili su u fazi implementacije.

Strateški plan se sastoji iz tri dijela. Prvi je analitički i ukazuje na postojeće probleme u zdravstvenom sistemu, drugi je posvećen viziji i principima, a treći strateškim smjernicama i ciljevima, saopćeno je.