{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prezentacija prve dionice Sarajevske obilaznice

F
15.11.2007. u 20:33
0
0
Prezentacija prve dionice Sarajevske obilaznice
0
Prezentacija prve dionice Sarajevske obilaznice
Direktor JP Direkcija cesta FBiH Ljubo Pravdić danas je privrednike upoznao sa detaljima prve dionice Sarajevske obilaznice na prezentaciji koju je u Sarajevu organizirao Slovenački poslovni klub.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sarajevska obilaznica, dužine 16,5 kilometara, jedan je od najvećih projekta koje implementira Direkcija cesta FBiH. Kako je poznato, projekt je podjeljen na tri lota – prvi od Jošanice do Butila, drugi od Butila do Briješća i treći lot od Butila do Vlakova.

Prema fizibiliti studiji, procjenjena vrijednost obilaznice je 118 miliona eura. U finansiranju projekta učestvuju EIB sa 37 miliona eura, EBRD koji je izdvojio 37,2 miliona eura, OPEC fond sa 18 miliona dolara, te Vlada FBIH.

Dionica Jošanica-Butile (5,5 kilometara) je najzahtjevniji i najsloženiji dio projekta i uključuje gradnju mostova vijadukta i dva tunela –Oštrik i Ožega. Za ovaj lot izabran je izvođač radova Slovenija ceste (SCT) a posao nadzora nad izgradnjom te dionice obilaznice povjeren je konzorciju - DDC svetovanje inženjering iz Slovenije s lokalnom firmom Divel d.o.o. i Zavodom za saobraćaj Građavinskog fakulteta.

Sarajevska oblaznica je veliki projekt izgradnje autoputa u okviru koridora Vc i treba modernom saobraćajnicom povezati glavni grad sa koridorom.

Predstavnik Ministarstva komunikacija i transporta BiH Zoran Jelić govorio je o iskustvima i rezulatima na projektno-studijskoj dokumentaciji za autoput na koridoru Vc, a kompaniju DDC predstavio je direktor Metod Di Batista. U Sloveniji se trenutno, prema njegovim rječima, gradi 140 kilometara novih autocesta, vrijednosti 1,7 milijardi eura, a značajna sredstva ulažu se i u rekonstrukciju postojeće putne mreže.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: