Sarajevo
0

Prezentacija programa "Putujemo u Evropu 2008."

FENA
Omladinska informativna agencija (OIA) organizirat će sutra, 18. jula u Bijeloj sali Parlamentarne skupštine BiH program "Putujemo u Evropu 2008".

Program omogućava najboljim studentima završnih godina studija univerziteta u BiH mjesec dana besplatnog putovanja po Evropi po njihovom izboru.

Za program je apliciralo 90 studenata različitih univerziteta iz čitave BiH. Odabrano je njih 37 studenata koji dobijaju mjesečnu InterRail kartu (za besplatnu vožnju evropskim vozovima), multi-šengen vizu na mjesec dana, džeparac, studentsku karticu ISIC, učešće na specijalnom otvaranju programa (vikend u Berlinu, party, razgledavanje Berlina, susret s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke).

Projekt je motiviran evidentnim neiskustvom mlade generacije u poznavanju Evrope. Prema nedavnom istraživanju 33 posto mladih BiH nije nikada bilo van zemlje, od čega su najčešće išli samo u susjedne države. Čak 40 posto mladih danas ne posjeduje pasoš. Mladi ljudi koji sada studiraju na univerzitetima u BiH i koji bi trebalo da budu nosioci razvoja ove zemlje u godinama i decenijama koje dolaze, silom društvenih prilika nisu imali mogućnosti da proteklih godina putuju, a mnogi jedva da su videli još neki grad osim rodnog.

Studenti na put kreću 19. jula, saopćeno je iz OIA-e.