{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prezentacija programa PTSP-a u

F
17.12.2008. u 11:44
0
0
Prezentacija programa PTSP-a u
0
Prezentacija programa PTSP-a u
Prezentacija "Programa praćenja, prevencije i liječenja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica od PTSP-a u Kantonu Sarajevo" bit će održana 18. decembra u Sarajevu.
Stručni tim za izradu i implementaciju ovog programa, imenovao je ministar zdravstva KS-a Mustafa Cuplov u maju 2007. radi utvrđivanja stope obolijevanja od PTSP-a u ratnom i poslijeratnom periodu te poduzimanja mjera liječenja oboljelih.

Rad tima u proteklom periodu podrazumijevao je stalni kontakt s ciljanim grupama i centrima za mentalno zdravlje, prikupljanje podataka o demobiliziranim borcima i njihovim porodicama, organizovanje radionica i seminara te na koncu i samu izradu programa.

PTSP postoji otkako postoji i čovjek, a prvi put je klinički utvrđen 1980. u američkoj psihijatrijskoj praksi. Vjerovalo se da nastaje poslije akutne stresne reakcije, međutim, postoje čvrsti dokazi da se PTSP može javiti čak i nakon 30 i 40 godina od djelovanja stresa.

Pored ministra Cuplova, planirano je da prezentaciji prisustvuju načelnici općina, direktori javnih zdravstvenih ustanova, predstavnici boračkih udruženja i mnogi drugi, saopćeno je iz Pres- službe KS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: