{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prezentacija nacrta izvještaja o klimatskim promjenama BiH

F
20.8.2009. u 07:56
0
0
Prezentacija nacrta izvještaja o klimatskim promjenama BiH
0
Prezentacija nacrta izvještaja o klimatskim promjenama BiH
Fojnica
Prezentacija nacrta inicijalnog izvještaja o klimatskim promjenama BiH, unutar 5. međunarodne ljetne škole o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, koja se u Fojnici održava od 10. do 21. augusta, bit će održana sutra u hotelu Aqua Reumal u Fojnici.
Nacrt inicijalnog izvještaja prezentirat će Borislav Jakšić, savjetnik za INC program, i eksperti uključeni u izradu inicijalnog izvještaja o klimatskim promjenama BiH, saopćeno je iz UNDP-a.

Podnošenje inicijalnog izvještaja o klimatskim promjenama je obaveza svake države stranke Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama.

Podnošenjem izvještaja BiH prelazi u aktivan odnos prema Konvenciji i stiče pravo korištenja fondova za adaptaciju klimatskim promjenama i fondova za smanjivanje emisije gasova koji izazivaju efekt staklene bašte.

U izvještaju su date i obaveze vlada u BiH, kao što su širenje svijesti o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, edukacija i informiranje javnosti, kao i realizacija konkretnih programa kao što su povećanje efikasnosti korištenja energije u zgradarstvu i industriji, podsticaj razvoju sela kroz nove tehnike zemljoradnje i proizvodnju obnovljivih oblika energije (biomasa).

U izvještaju se predlažu i oblici regionalne saradnje na području jugoistočne Evrope na praćenju klimatskih promjena i poduzimanju mjera za adaptaciju privrednog sistema, prostornog uređenja, građenja i načina života.

Izradom Izvještaja je rukovodio UNDP iz BiH, a u pripremi Izvještaja je učestvovalo 46 domaćih eksperata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: