{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prezentacija knjige "Rat u brojkama"

S
16.10.2009. u 08:00
0
0
Prezentacija knjige "Rat u brojkama"
0
Prezentacija knjige "Rat u brojkama"
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizira na prezentaciju knjige “Rat u brojkama: demografski gubici u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije 1991-1999”, koju je uredila i priredila Ewa Tabeau, a izdao Helsinški odbor.
Predstavljanje ove knjige je povod za stručnu raspravu u kojoj će učestvovati eksperti koji se bave poslledicama rata na teritoriji bivše Jugoslavije.

Rasprava će se održati u hotelu Evropa u subotu u 17. oktobra 2009. godine od 10:00 do 14:00 sati.

Panel: Procjena ratnih žrtava u bivšoj Jugoslaviji, 1991-1999: Izazovi i dometi

Skup će otvoriti Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, a pozdravnu riječ imat će Jan Braathu, ambasador Norveške u Sarajevu

Specijalni gost bit će Geoffrey Nice, bivši tužitelj Haškog tribunala u slučaju Milošević

Prezentacija pozvanih govornika:

1. “Izazovi u pristupu Haškog tribunala prema procjenama srebreničkih žrtava”: dr Helge Brunborg, demografski ekspert Haškog tribunala i viši istraživač u Statističkom zavodu Norveške (Oslo).
2. “Procjena žrtava tokom opsade Sarajeva”: dr Jakub Bijak, predavač u Školi društvenih nauka na Southampton univerzitetu, Velika Britanija.
3. “Metode istraživanja i izvori u bosanskoj knjizi mrtvih”: Mirsad Tokača, predsjednik Dokumentacionog i istraživačkog centra u Sarajevu.
4. “Naučno teorijski i metodološko metodični problemi istraživanja žrtava genocide”: dr.prof. Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Sarajevo

Diskusiji pod nazivom “Izazovi i dometi u procjeni ratnih žrtava” učešće će uzeti Geoffrey Nice, Helge Brunborg, Jakub Bijak, Mirsad Tokača, Edina Bećirević i Smail Čekić, moderatorica će biti Sonja Biserko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: