{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prezentacija knjige "Rat u brojkama"

S
16.10.2009. u 08:00
0
0
Prezentacija knjige "Rat u brojkama"
0
Prezentacija knjige "Rat u brojkama"
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji organizira na prezentaciju knjige “Rat u brojkama: demografski gubici u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije 1991-1999”, koju je uredila i priredila Ewa Tabeau, a izdao Helsinški odbor.
Predstavljanje ove knjige je povod za stručnu raspravu u kojoj će učestvovati eksperti koji se bave poslledicama rata na teritoriji bivše Jugoslavije.

Rasprava će se održati u hotelu Evropa u subotu u 17. oktobra 2009. godine od 10:00 do 14:00 sati.

Panel: Procjena ratnih žrtava u bivšoj Jugoslaviji, 1991-1999: Izazovi i dometi

Skup će otvoriti Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, a pozdravnu riječ imat će Jan Braathu, ambasador Norveške u Sarajevu

Specijalni gost bit će Geoffrey Nice, bivši tužitelj Haškog tribunala u slučaju Milošević

Prezentacija pozvanih govornika:

1. “Izazovi u pristupu Haškog tribunala prema procjenama srebreničkih žrtava”: dr Helge Brunborg, demografski ekspert Haškog tribunala i viši istraživač u Statističkom zavodu Norveške (Oslo).
2. “Procjena žrtava tokom opsade Sarajeva”: dr Jakub Bijak, predavač u Školi društvenih nauka na Southampton univerzitetu, Velika Britanija.
3. “Metode istraživanja i izvori u bosanskoj knjizi mrtvih”: Mirsad Tokača, predsjednik Dokumentacionog i istraživačkog centra u Sarajevu.
4. “Naučno teorijski i metodološko metodični problemi istraživanja žrtava genocide”: dr.prof. Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Sarajevo

Diskusiji pod nazivom “Izazovi i dometi u procjeni ratnih žrtava” učešće će uzeti Geoffrey Nice, Helge Brunborg, Jakub Bijak, Mirsad Tokača, Edina Bećirević i Smail Čekić, moderatorica će biti Sonja Biserko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: