Mostar
0

Prezentacija električnog vozila "Jolly 600"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U zgradi J.P. "Parkovi" Mostar danas je održana prezentacija električnog vozila "Jolly 600" s nadgradnjom za sakupljanje komunalnog otpada.

Predstavnik zagrebačke firme "Komok" Igor Brečak kazao je kako je riječ o talijanskom vozilu koje radi isključivo na struju, na bateriju te nema nikakve emisije štetnih plinova, a uz to je izuzetno ekonomično.

Ovo vozilo, kako je kazao, može preći od 60 do 100 kilometara s jednim punjenjem, zavisno o uvjetima vožnje i specifikaciji terena, a jedno punjenje košta otprilike jedan euro. Puni se preko noći i vrijeme punjenja je pet do šest sati.

"Ovakvo vozilo s ovom nadogradnjom služi za prihvat smeća. Može prazniti kante od 120 - 240 litara, u njega se mogu ručno ubacivati vrećice, a njegova bitna prednost je širina, jer može prolaziti kroz najuže dijelove grada, pošto je širok 126 cm. Kontejner se prazni u neko veće vozilo ili u neki veći kontejner, tako da se s tim vozilom ne mora ići na deponiju", kazao je Brečak.

On je istakao kako je cijena ovakvog vozila u Hrvatskoj između 40 i 50 hiljada eura, dodavši da je vozilo dovezeno samo na demonstraciju.

"Ako nam to bude odgovaralo, vjerovatno u nekom narednom periodu mi ćemo pokušati nabaviti jedno takvo vozilo", kazao je v.d. direktor J.P. "Parkovi" Dragan Krtalić.