RS
0

Prevoznici prijete blokadama graničnih prijelaza

FENA
Prevoznici iz Republike Srpske zahtijevaju u pismu najvišim zvaničnicima RS-a i BiH obustavu, kako navode, protivpravne raspodjele dozvola za međunarodni transport robe (CEMT), poništavanje konačne liste i raspodjelu u skladu sa pravilnikom, jer će, u suprotnom, 5. januara blokirati granične prijelaze.

U pismu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću, predsjedniku Vlade RS-a Miloradu Dodiku i ministru komunikacija i transporta BiH Boži Ljubiću, prevoznici traže da se ispoštuju njihova prava i zakon i da se obavi raspodjela CEMT dozvola u skladu sa Pravilnikom o načinu raspodjele CEMT dozvola za 2009. godinu u omjeru trećina za RS, a dvije trećine za FBiH, i to prema vrsti dozvola.

"Poštujemo podršku Vlade RS-a od 30. decembra, ali kako vrijeme ne ide nama u korist, molimo vas da urgentno intervenišete da se protivpravni postupak raspodjele CEMT dozvola za 2009. godinu obustavi i konačna lista poništi, a komisija u novom sazivu ispoštuje zakonom utvrđen kriterijume za raspodjelu CEMT dozvola u omjeru trećina za RS, a dvije trećine za FBiH", navodi se, između ostalog, u pismu prevoznika.

Prevoznici iz RS-a upozoravaju da neće biti u mogućnosti da ispune ranije utvrđene obaveze prema inostranim partnerima, ukoliko ne dođe do korekcije u raspodjeli dozvola koju je 29. decembra donijela, bez srpskih članova, komisija Ministarstva komunikacija i transporta BiH.