Maloljetnička delikvencija
0

Preventivno rješenje koje niko ne želi

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženje roditelja maloljetne djece obratilo nam se saopštenjem u kojem žele skrenuti pažnju na projekat namijenjen prevenciji maloljetničke delikvencije koji je ostao bez podrške vlasti i društva.

Ovo udruženje je mišljenja da "nikome u Bosni i Hercegovini nije stalo do rješavanja ovog ozbiljnog i akutnog društvenog problema - problema maloljetničke delikvencije", a, kako ističu, "tome u prilog govori i činjenica da već nekoliko mjeseci postoji TV projekat koji se nije realizovao, a čiji je osnovi cilj pružiti roditeljima korisne informacije vezane za kreiranje pravilne komunikacije i odgoja djece."

"S obzirom na činjenicu da bi bio rađen u saradnji sa stručnim osobama - pedagozima, i s obzirom na način implementacije - putem televizije kao najmasovnijeg medija, njegova vrijednost u smislu prevencije kao dijela rješenje problema maloljetničke delikvencije, jednostavno je neprocjenjiva. Njegovom implementacijom postojeći, ali i budući roditelji mogli bi na vrlo dostupan način dolaziti to prijeko potrebnih savjeta i informacija koje mogu koristiti u svakodnevnom životu", skrenuli su pažnju iz Udruženja roditelja maloljetne djece.

"Uprkos svemu rečenom, uprkos činjenici da bi vlasti trebale biti te koje će pokretati i finansirati ovakve i slične projekte, uprkos činjenici da bi javni emiteri, koji su usput zakonski obavezni emitovati programe edukativnog karaktera, trebali biti zainteresovani za emitovanje ovog projekta i uprkos činjenici da bi se kroz sponzorstvo od strane privrednih subjekata ovaj TV projekat čak mogao i samofinansirati, on nažalost još uvijek nije zaživo. Razlog - nedostatak zainteresovanosti, nedostatak želje i na kraju nedostatak finansijskih sredstava."

"Do kada će vlasti i društvo zatvarati oči na problem maloljetničke delikvencije i propuštati prilike da se naprave koraci ka njegovom trajnom rješenju ostaje da se vidi. Uprkos činjenici da je usvojen Akcioni plan prevencije i suzbijanja maloljetničke delikvencije na nivou Federacije BiH i Kantona Sarajevo, ovaj projekat čiji cilj i doprinos jeste upravo prevencija, ostao je bez ikakve podrške vlasti. Ukoliko neko od predstavnika vlasti ili privrednih subjekata pokažu interes da nam pomognu kako bi zajedničkim snagama učinili zaista dobru stvar neka nas slobodno kontaktiraju“, završava saopštenje Ramo Kasumović dopredsjednik Udruženja roditelja maloljetne djece.