Seminar
0

Prevencija u borbi protiv maloljetničke delinkvencije

FENA
Banjaluka
Banjaluka
U borbi protiv maloljetničke delinkvencije ključna je prevencija, ali i saradnja svih nadležnih organa, rečeno je danas u Banjoj Luci na seminaru posvećenom problemu maloljetničke delinkvencije.

Na seminaru su se okupili predavače iz zemalja članica Evropske unije i predstavnici svih policijskih agencija i tužilaštava u BiH, te nadležnih ministarstava RS-a i FBiH, obdusmani RS-a i predstavnici nevladinih organizacija.

“Statistički pokazatelji ukazuju na to da je maloljetnička delinkvencija u RS-u u padu i naše opredjeljenje je da preduzmemo sve neophodne mjere i radnje kako bi ove brojke sveli na minimum. Upravo i ovaj seminar je jedna u nizu aktivnosti kroz koje radimo na poboljšanju komunikacije i saradnje između policije i zajednice, razvijanju partnerstva između policije, škola i omladinskih grupa razne radionice, tribine, predavanja o aktuelnim problemima narkomanije, alkoholizma, vršnjačkog nasilja“, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo.

Zamjenica ambasadora Slovačke Republike u BiH Monika Biela istakla je da njena zemlja usko sarađuje sa drugim članicama EU na otkrivanju maloljetnih delinkvenata.

„Veoma nam je drago da i BiH ovaj problem smatra tako važnim i što se radi na jačanju saradnje između institucija. Ta saradnja je ključna, jer se na maloljetničku delinkvenciju ne može gledati usko, samo kroz represivne mjere, već ona mora biti posmatrana mnogo kompleksnije“, ukazala je Biela.

Načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a RS-a Gojko Vasić kaže da maloljetnici najčešće vrše krivična djela imovinskih delikata, kao i da se kao izvršioci krivičnih djela najčešće se pojavljuju stariji maloljetnici (između 16 i 18 godina starosti), potom mlađi maloljetnici (od 14 do 16 godina starosti).

On je naglasio da je u borbi protiv maloljetničke delinkvencije ključna prevencija, te da veliki značaj za sprečavanje krivičnih djela u školama ima školski policajac, čija je uloga prije svega preventivna.

Inspektorica za maloljetničku delinkvenciju u Centru javne bezbjednosti Banja Luka Sanja Sumonja najavila je da taj centar upravo iduće sedmice počinje sa realizacijom projekta prevencije maloljetničke delinkvencije u osnovnim i srednjim školama, a da će partner tog projekta biti Centar za socijalni rad.