Okrugli sto u Sarajevu
52

Prevencija rizika u urbanim sredinama: U BiH najveći rizici od poplava, požara i zemljotresa

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u partnerstvu s Filozofskim fakultetom Univerziteta "Sv. Kiril i Metodij" iz Skoplja organizovao je danas okrugli sto o temi "Prevencija rizika u urbanim sredinama".

Imajući u vidu kompleksnost sigurnosnih rizika u urbanim sredinama, učesnici okruglog stola smatraju veoma značajnim ukazivanje na važnost njihovog prepoznavanja te prevencije mogućih rizika u urbanim sredinama i predlaganje mjere prevencije.

"Nabavka opreme i osposobljavanje ljudi idu sporo, ali prevencija je vrlo važna i moram u nju više ulagati. Najveći rizici u BiH su poplave, visoki vodostaji velikih rijeka, požari na otvorenom prostoru, a potencijalno smo ugroženi i od zemljotresa. To su tri velike nesreće koje nas mogu zadesiti", kazao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Istaknuto je da je posebno važno osiguravanje kontrolisanog razvoja, planiranja i arhitekture naselja i zajednica kao bitnog preduslova zaštite od prirodnih i nesreća uzrokovanih ljudskim faktorom te krizno planiranje u urbanim sredinama.

"Gorući problemi su urbanistički planovi jer se gradovi u posljednjih 20 godina ne razvijaju tempom kojm bi se urbane sredine trebale razvijati. Najveća slabost je loša infrastruktura", kazao je Ratko Duev, dekan Filozofskog fakulteta u Skoplju.

Ukazano je i na značaj kontinuirane edukacije u ovom području i osnaživanje kapaciteta ljudskih resursa za prevenciju i postupanje kada je riječ o sigurnosnim rizicima u urbanim sredinama.

"Najodgovornije su obrazovne institucije koje rade na stvaranju kadra, fakulteti koji proizvode vojni i policijski kadar. Te institucije obavezno trebaju sarađivati i na lokalnom i na regionalnom nivou", smatra Adnan Džaferoski, direktor Civilne zaštite Makedonije.

Upravo zbog naglašene kompleksnosti ovog pitanja, cilj učesnika je bio omogućiti multidisciplinarni pristup problematici sigurnosti urbanih sredina. Stoga su, pored akademskog osoblja Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije iz oblasti sigurnosti i kriminalistike, učesnici ovog naučnog skupa i cijenjeni profesori iz oblasti sociologije, psihologije, pedagogije, ali i arhitekture, građevine, šumarstva i saobraćaja.