{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prevencija raka debelog crijeva: U FBiH bit će testirano 120.000 osoba

F
18.4.2008. u 13:16
0
0
Prevencija raka debelog crijeva: U FBiH bit će testirano 120.000 osoba
0
Prevencija raka debelog crijeva: U FBiH bit će testirano 120.000 osoba
Na području Federacije BiH uskoro će početi realizacija projekta prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Vlada FBiH izdvojila je milion KM za realizaciju tog projekta, a bit će obuhvaćeno oko 120.000 ljudi starijih od 40 godina.
Nosilac tog projekta je Klinika za gastroenterohepatologiju KCUS-a, a šef te klinike prof. dr. Mehmad Gribajčević kazao je da će svaki ispitanik biti podvrgnut na tri testa, a u slučajevima kad test pokaže sumnju radit će se kolonoskopija (pregled debelog crijeva).

Profesor Gribajčević kaže da je redovnim preventivnim pregledima moguće otkriti pretkancerozne promjene, odnosno polipe koji se lako otklanjaju i tako se sprječava nastanak raka. Ističe i finansijsku korist pregleda rane detekcije i navodi da se kompletnom zdravstvenom sistemu štede znatna sredstva ukoliko se bolest otkrije na vrijeme.

Simptomi tog raka rano se javljaju i upozoravaju pacijenta da se nešto dešava u debelom crijevu. To je prvenstveno krv u stolici, poremećaj pražnjenja stolice, osjećaj nepotpunog pražnjenja crijeva i nejasna anemija osobito kod muškaraca starijih od 40 godina. To je upozoravajući znak koji upućuje da bi trebalo pogledati kompletan digestivni sistem (jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo).

Na području KS-a ranije je već pokrenut taj projekt prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva koji je djelomično finansiralo resorno kantonalno ministarstvo. Ispitivanjem su na tzv. skriveno krvarenje obuhvaćene osobe starije od 40 godina.

Projekt prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva u FBiH zvanično će biti prezentiran večeras u okviru Pete škole gastroenterološke endoskopije u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: