Sesija Kruga 99
0

Prevencija jedini lijek za suzbijanje nasilja

FENA
Akademik Slobodan Loga i dr. Jusuf Žiga bili su uvodničari redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 koja je o temi "Društvena inhibicija i psihološko-patološki uzroci nasilja" danas održana u Sarajevu.

Istaknuto je mišljenja da zbog krize bh. društva dolazi do raznih vrsta patologija, te da se naravno u to uključuje i nasilje.

Porast nasilja bilježi se, istaknuto je, u okviru obitelji, preko maloljetničke delikvencije, pa do ubojstava, samoubojstava i nasilja na javnim manifestacijama.

"Očito je da imamo svekoliku krizu društva i za mene ovo nije neočekivano“, rekao je Žiga.

Neuropsihijatar akademik Loga mišljenja je da je stres koji se dešavao u ratnom i nastavio u posljeratnom periodu glavni činilac nasilja u bh. društvu.

"Stres i u mirno doba također podiže tenziju, stimulira kriminalno ponašanje pojedinaca i tako povećava nasilje u sredinama u kojima oni žive", smatra akademik Loga.

Uvodničari Žiga i Loga smatraju da su preventivne akcije jedini lijek za suzbijanje nasilja kao društvene pojave.

Nasilje je univerzalni problem i nije karakteristika samo naše zemlje, ali je u odnosu na druge veoma izražen. Zato je prevenciju potrebno činiti na globalnoj razini u prevenciji uživanja droge, alkohola, utjecaja filma, zagađenja i globalnih klimatskih promjena.

"Sve to utječe na nasilje", zaključuju Logo i Žiga, uz opasku da i "naši političari također utječu na pojačano nasilje, jer oni bi morali poduzeti preventivne radnje, a to ne čine i jedini su koji mogu bar ublažiti kriminalno ponašanje".