Biće, biće
9

Prevedene četiri petine odgovora na Upitnik EK, sporna pitanja rješavat će radna tijela

Piše: I. Č.
Predsjedavajući VM Denis Zvizdić preuzeo je Upitnik od komesara EU (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući VM Denis Zvizdić preuzeo je Upitnik od komesara EU (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prošla je godina otkako je evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio Bosni i Hercegovini Upitnik Evropske komisije, a do sada su prevedene, kako su nam to istakli iz Direkcije za evropske integracije, četiri petine odgovora na pitanja.

Glasnogovornica Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH Marina Kavaz-Siručić kazala je za Klix.ba da nakon izrade prijevoda i kontrole kvaliteta slijedi stručna redaktura te potvrda prevedenih odgovora.

"Od preostale petine, dio odgovora je u prevođenju, a ostatak odgovora koji još nisu upućeni na prevođenje su u različitim fazama finalizacije (priprema u radnim grupama, finalizacija u Komisiji ili Kolegiju za evropske integracije ili u postupku potvrde na svim nivoima vlasti). Po okončanju ovih faza i ovi odgovori će biti upućeni na prevođenje", kazala je Kavaz-Siručić.

Istakla je da se nefinalizirani odgovori na Upitnik ni po čemu ne izdvajaju i u svim se radi o utvrđivanju formulacije i sadržaja s kojim trebaju biti saglasni svi akteri.

"Akteri su članovi radnih grupa, ukoliko se radi o finalizaciji odgovora u radnim grupama, članovi Komisije za evropske integracije u vezi sa sadržajem kojim se ovo tijelo bavilo, a ista logika vrijedi i za Kolegij za evropske integracije", istakla je Kavaz-Siručić za Klix.ba.

Na pitanje kada se očekuje da će aktivnosti biti finalizirane u vezi Upitnika Evropske komisije biti finalizirane, Kavaz-Siručić nam je kazala da okončanje cjelokupnog posla ovisi o dinamici rada svih tijela u sistemu koordinacije, što Direkcija ne može prognozirati.

Upitnik sadrži 3.242 pitanja grupisana u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Evropske unije, a tada je saopćeno kako Evropska komisija očekuje da BiH dostavi odgovore na pitanja iz Upitnika na engleskom jeziku u roku od šest mjeseci, odnosno do jula 2017. godine.

Inače, sve susjedne zemlje odgovorile su u mnogo kraćem roku od BiH. Srbiji je trebalo malo više od dva mjeseca (Upitnik je primljen 23. novembra 2010. godine,a odgovori su dostavljeni 31. januara 2011. godine), Hrvatskoj tek tri mjeseca (Upitnik je primljen 10. jula 2003. godine, a odgovori su dostavljeni 9. oktobra 2003. godine), a Crnoj Gori pet mjeseci (Upitnik je primljen 23. novembra 2009. godine, a odgovori su dostavljeni 9. decembra 2011. godine).