Nebojša Radmanović
0

"Prevazišli smo retoričke sukobe"

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da sporazum koji su postigli lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA pokazuje prevazilaženje nacionalističkih retoričkih sukoba u BiH, na koje su iz Bruxellesa opravdano upozoravali. Radmanović je u intervjuu za radio "Slobodna Evropa" rekao, pošto je sada preuzeo funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, da su pravi i jedini suštinski prioriteti tog tijela i cijele BiH u narednom periodu ispunjavanje obaveza na putu prema EU.

"BiH već za godinu dana vidim kao kandidata za EU. Mislim da moramo postati kandidati zajedno sa našim susjedima i da ako neko razmišlja i u Evropi i kod susjeda i ovdje da može BiH da zaostane na tom putu, u kandidatskom, taj se vara jer onda to stvara posebne probleme ne samo Bosni i Hercegovini nego i u regiji i u Evropi", rekao je Radmanović, prenosi Tanjug.

Radmanović smatra da je neophodno uspostaviti što je moguće bolje odnose sa susjednim državama.

"Moj cilj jeste da već u narednom mjesecu dogovorimo u Predsjedništvu međudržavna vijeća i sa Srbijom i sa Hrvatskom i da krenemo da vadimo iz ladica probleme koje imamo", zaključio je on.