Prevareni kupci u Tuzli ponovo izlaze na proteste jer još nisu uselili u stanove

Piše: A. K./Klix.ba
14.1.2019. u 14:26
117
57
Prevareni kupci u Tuzli ponovo izlaze na proteste jer još nisu uselili u stanove
117
Prevareni kupci u Tuzli ponovo izlaze na proteste jer još nisu uselili u stanove Foto: Arhiv/Klix.ba
Prevareni kupci u Stambeno-poslovnom objektu (SPO) "15. maj" u naselju Brčanska Malta u Tuzli, koji već deceniju proživljavaju agoniju, ponovo izlaze na proteste.
U zgradu u kojoj su uredno platili stanove i poslovne prostore ni nakon deset godina nisu uselili, a lokalnu vlast i pravosudne institucije navode kao glavnog krivca za ovu situaciju.

Kako su kazali iz Udruženja kupaca "15. maj", prema odlukama Gradskog vijeća Tuzle iz novembra 2017. godine, javna preduzeća Vodovod i kanalizacija i Centralno grijanje trebala su odmah pristupiti spajanju objekta na vodovodnu, kanalizacionu i toplovodnu mrežu, ali to se do danas nije desilo.

"Gradsko vijeće Tuzle je donijelo i odluku o iznalaženju zakonske mogućnosti za priključak SPO '15. maj' na električnu mrežu, što se ni nakon 14 mjeseci od donošenja odluke nije desilo. Do danas nije ponuđeno nijedno konkretno rješenje, a očito je da je 165 porodica minoran problem Gradskoj upravi te da imaju prečih problema od našeg. U udruženju imamo i kupce koji su socijalni slučajevi, a osam kupaca je dosad umrlo", kazali su nam iz Udruženja kupaca "15. maj" iz kojeg poručuju da vremena za čekanje više nema.

Blizu 200 kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža tvrdi da su ranije od gradske vlasti imali obećanje da će u svoje stanove useliti do kraja augusta prošle godine, ali do toga nije došlo.

Krajem septembra 2018. kupci su tik uz zgradu podigli i šatorsko naselje u kojem su boravili izvjestan period, međutim, ni to nije urodilo plodom.

U međuvremenu su uložili skoro 200.000 KM kako bi se stvorili uslovi za priključke na vodovodnu, kanalizacionu, toplovodnu i električnu mrežu, a zbog neispunjenih obećanja protestnu šetnju organizovat će u četvrtak, 17. januara ove godine.

Za 13 sati je najavljeno okupljanje ispred zgrade u koju ne mogu useliti, a potom je planiran odlazak pred Gradsku upravu Tuzle.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (57)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: