|

Prevare putem interneta uzimaju maha u RS-u

Prevare putem interneta uzimaju maha u RS-u
0
F
FENA
26.1.2011. u 10:41
9
komentara
0

dijeljenja
Prevare putem interneta uzimaju maha u RS-u
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorilo je građane na pojavu, kako je saopćeno, prevara putem interneta u Republici Srpskoj, u svijetu poznatijih kao "Nigerijske igre na sreću“ ili "Scamming“.
Prevare se odvijaju tako što građani putem interneta dobijaju elektronske poruke u kojima stoje primamljive ponude od državljana koji im nude da dostave svoje podatke, kao što su ime i prezime, broj računa u banci, da bi mogli da uplate na njihov račun velike sume novca, koje oni navodno ne mogu da iznesu iz svoje zemlje.

“Naravno, umjesto velike količine novca na svom računu, građani dožive da im se račun u banci isprazni, tako što je sav novac putem interneta potrošen od neke druge osobe”, navodi MUPRS-a.

Također, dodaju, poseban oblik prevara je i da putem društvenih internet mreža poput Facebooka, osoba pod lažnim profilom pristupa drugim osobama kroz prepisku, nudeći im zajedničku budućnost i ostvarivanje ljubavne veze.

"Kada uspiju da čvrsto vežu žrtvu za sebe, traže od žrtve novac da im pomogne, odnosno da na kratko pozajme novac, koji će navodno ubrzo vratiti. Vrlo često je slučaj da u više navrata uspiju izvući novac od žrtve, nakon čega im se gubi svaki trag", tvrdi MUPRS-a.

Način slanja novca u ogromnom broju slučajeva je putem komercijalnih banaka, odnosno "Western Uniona“.

Entitetsko ministarstvo poziva sve one koji su oštećeni na ovaj način, da prijave štetu, odnosno navedeno krivično djelo najbližoj policijskoj stanici.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...