BiH
81

Prevarant oštetio građevinsku firmu: Predstavio se kao vlasnik koji radi s Arapima, uzeo robu i nestao

Klix.ba
Vlasnik firme A-steel iz Sarajeva, koja se bavi prodajom građevinskog materijala, Alen Kajević postao je žrtva prevaranta koji je oštetio njegovu firmu za 1.196,91 KM.

Elvir Faladžić, koji se predstavio kao vlasnik firme E&M d.o.o. koja je registrovana u Istočnoj Ilidži, došao je u firmu A-steel 17. novembra kako bi kupio robu - armaturnu mrežu. Sat vremena je razgovarao s radnicima pričavši da radi s Arapima na poslovima trgovine zemljištem i na obnovi kuća, sve s ciljem da ih uvjeri kako je ozbiljan kupac.

Za robu je priložio uplatnicu koja je ovjerena u Raiffaisen banci (automat ovjera) i s pečatom njegove firme. Nakon što je preuzeo robu i potpisao priznanicu ušao je u kamion i otišao u nepoznatom pravcu.

"Naknadnom provjerom ustanovili smo da novac nije legao na naš račun i da su računi njegove firme blokirani. Saznali smo i da je to isto uradio u nekoliko firmi, jednoj u Sarajevu, Goraždu i Miljevini", rekao je vlasnik Kajević.

Inače, Faladžić je od ranije poznat i policiji. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv njega 2010. godine za krivično djelo nedozvoljenog korištenja autorskih prava. U njegovom vozilu su pronađena 1.454 piratska CD-a i DVD-a različitog sadržaja, čime je prekršio zakon.