Valentin Inzko odlučio
0

'Preuzimam inicijativu u Mostaru!'

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas je izjavio da će morati “preuzeti inicijativu u Mostaru”. Gradsko vijeće Mostara jučer, kao što je poznato, ponovo nije izabralo gradonačelnika Mostara – a ovo je bio njihov sedamnaesti pokušaj, saopćeno je iz OHR-a.

“Uprkos najboljim naporima OHR-a da vijećnici Gradskog vijeća Mostara savjesno obavljaju svoje dužnosti, svjedoci smo ciničnog manipuliranja jučerašnjim tajnim glasanjem,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Grad Mostar je još jednom ostavljen bez gradonačelnika i bez budžeta.

Apele građana Mostara i štrajkove radnika Gradske uprave u proteklih trinaest mjeseci niko nije čuo.

«Vijećnici i stranke koje oni predstavljaju izgubili su iz vida činjenicu da su izabrani da služe narodu, a ne vlastitim interesima», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Neki vijećnici su otišli veoma daleko u nastojanjima da spriječe funkcioniranje Statuta, kako bi osigurali vraćanje na administrativnu podjelu grada po etničkom principu.

«Ja neću trpjeti takvu retrogradnu politiku», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko. «Građani Mostara zaslužuju napredak, a ne nazadovanje», rekao je on.

Poziv Vijeća da se na osnovu bonskih ovlasti produži primjena Odluke o privremenom finansiranju, Inzko je nazvao “neozbiljnim”. Visoki predstavnik je podvukao činjenicu da je takvu odluku donosio dva puta ranije, u dobroj namjeri, kako bi se Vijeću dalo dovoljno vremena da dovede svoju kuću u red.

“Međutim, 401 dan poslije izbora, ništa se nije promijenilo”, rekao je Inzko. “Sadašnji vijećnici su izgubili svo poštovanje koje treba da bude dio njihove funkcije”.

“Trenutno razmatram nekoliko opcija i o ovom pitanju ću naredne sedmice razgovarati sa članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira”, potvrdio je danas Inzko.