|

'Preuzimam inicijativu u Mostaru!'

'Preuzimam inicijativu u Mostaru!'
0
S
Sarajevo-x.com
12.11.2009. u 16:13
16
komentara
0

dijeljenja
'Preuzimam inicijativu u Mostaru!'
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko danas je izjavio da će morati “preuzeti inicijativu u Mostaru”. Gradsko vijeće Mostara jučer, kao što je poznato, ponovo nije izabralo gradonačelnika Mostara – a ovo je bio njihov sedamnaesti pokušaj, saopćeno je iz OHR-a.
“Uprkos najboljim naporima OHR-a da vijećnici Gradskog vijeća Mostara savjesno obavljaju svoje dužnosti, svjedoci smo ciničnog manipuliranja jučerašnjim tajnim glasanjem,” rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Grad Mostar je još jednom ostavljen bez gradonačelnika i bez budžeta.

Apele građana Mostara i štrajkove radnika Gradske uprave u proteklih trinaest mjeseci niko nije čuo.

«Vijećnici i stranke koje oni predstavljaju izgubili su iz vida činjenicu da su izabrani da služe narodu, a ne vlastitim interesima», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Neki vijećnici su otišli veoma daleko u nastojanjima da spriječe funkcioniranje Statuta, kako bi osigurali vraćanje na administrativnu podjelu grada po etničkom principu.

«Ja neću trpjeti takvu retrogradnu politiku», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko. «Građani Mostara zaslužuju napredak, a ne nazadovanje», rekao je on.

Poziv Vijeća da se na osnovu bonskih ovlasti produži primjena Odluke o privremenom finansiranju, Inzko je nazvao “neozbiljnim”. Visoki predstavnik je podvukao činjenicu da je takvu odluku donosio dva puta ranije, u dobroj namjeri, kako bi se Vijeću dalo dovoljno vremena da dovede svoju kuću u red.

“Međutim, 401 dan poslije izbora, ništa se nije promijenilo”, rekao je Inzko. “Sadašnji vijećnici su izgubili svo poštovanje koje treba da bude dio njihove funkcije”.

“Trenutno razmatram nekoliko opcija i o ovom pitanju ću naredne sedmice razgovarati sa članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira”, potvrdio je danas Inzko.
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...