{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pretresno vijeće obilazi mjesta događaja u predmetu protiv Rasima Delića

F
3.9.2007. u 17:30
0
0
Pretresno vijeće obilazi mjesta događaja u predmetu protiv Rasima Delića
0
Pretresno vijeće obilazi mjesta događaja u predmetu protiv Rasima Delića
Pretresno vijeće u predmetu protiv Rasima Delića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), počelo je danas obilazak mjesta događaja na lokacijama u Bosni i Hercegovini koje su relevantne za ovaj predmet, navodi se u saopćenju Sudskog vijeća u Haagu.
U sastavu delegacije su sudije Moloto (predsjedavajući), Harhoff i Lattanzi, sudije Pretresnog vijeća I, kao i članovi timova optužbe i odbrane u predmetu, te službenici Sekretarijata Međunarodnog suda.

Pretresno vijeće je odlučilo da obavi posjetu na licu mjesta po zajedničkom zahtjevu optužbe i odbrane. Pretresno vijeće je uzelo u obzir da “je u interesu pravde da Pretresno vijeće, zajedno sa stranama u postupku, obavi posjetu na licu mjesta na lokacijama koje su relevantne za ovaj predmet kako bi bolje shvatilo sporne činjenice” i da će posjeta na licu mjesta “pomoći Pretresnom vijeću da ocijeni navodnu odgovornost optuženog”.

Delić se tereti na osnovu komandne odgovornosti za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih hrvatskih i srpskih vojnika i civila. U optužnici se navodi da je Delić, u svojstvu komandanta Glavnog štaba ARBiH, bio zadužen za planiranje i rukovođenje svim operacijama ARBiH i za praćenje aktivnosti svih potčinjenih oficira i jedinica, uključujući strane muslimanske borce koji su se nazivali ‘mudžahedinima’.

Prema navodima optužnice, Delić nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni svoje potčinjene koji su pogubili zarobljene civile i vojnike bosanske Hrvate u selima Maline i Bikoši u općini Travnik u srednjoj Bosni i Hercegovini, u junu 1993. godine.

Delić se tereti i za mučenje, premlaćivanja, ubistvo i odrubljivanja glava pripadnika Vojske Republike Srpske, te za silovanje i okrutno postupanje prema tri žene u logoru Kamenica u općini Zavidovići 1995. godine. U optužnici se navodi da je on bio obaviješten da odred 'El Mudžahid' upravlja logorom Kamenica i da su vojnici tog odreda skloni vršenju krivičnih djela, naročito zločina nad zarobljenim neprijateljskim borcima i civilima, a ipak nije preduzeo nužne i razumne mjere da spriječi zločine.

Suđenje Rasimu Deliću počelo je 9. jula 2007.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: