Akcija "List 2"
7

Pretresi u Mostaru, Širokom Brijegu i Sarajevu, pronađeno 320 kg duhana

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su započeli operativnu akciju kodnog naziva "List 2".

SIPA je po naredbi Suda BiH, a u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH i uz pomoć MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Sarajevskog kantona, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a Tuzlanskog kantona, pretresla devet lokacija na području Mostara, Širokog Brijega i Sarajeva.

Pretresi su izvršeni na devet lokacija na području Sarajeva, Ilijaša, Kaknja, Širokog Brijega i Mostara.

Prilikom pretresa pronađeno je oko 320 kilograma rezanog duhana, duhana u listu i korijena, kao i alat i ambalaža za proizvodnju duhana. Prometovanjem navedene količine duhana, utajene su porezne i akcizne obveze u iznosu od više od 30 000 KM, za koje je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Nakon provedenih pretresa bit će odlučeno o daljim aktivnostima, odnosno o pokretanju prijedloga za mjere pritvora ili mjere zabrane prema osumnjičenima.

Akcijom je obuhvaćeno deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Tokom pretresa pronađeni su predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u dokumentiranju krivičnih djela za koja se osumnjičene osobe terete.