Međunarodna akcija
10

Pretresi u Bijeljini i Vukosavlju: Uhapšene tri osobe, otkriven laboratorij za uzgoj marihuane

Klix.ba
Foto: SIPA
Foto: SIPA
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Austrije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, te uz pomoć policijskih službenika MUP RS, započeli su realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva "Damar".

Akcija je usmjerena na prikupljanje dokaza o izvršenju krivičnog djela "Organizovani kriminal" iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelom "Neovlašteni promet opojnim drogama" iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, pokretnih stvari i lica na šest lokacija na području Bijeljine i Vukosavlja.

Foto: SIPA
Foto: SIPA

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni u periodu od aprila do septembara 2018. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovali organizovanu kriminalnu grupu radi proizvodnje i krijumčarenja opojne droge marihuane i njenog derivata skanka iz Bosne i Hercegovine u Republiku Austriju.

U dosadašnjem toku aktivnosti koje se izvode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, slobode su lišene tri osobe i otkrivena laboratorija sa vještačkim uslovima za uzgoj marihuane.

O rezultatima akcije javnost će biti naknadno informisana.