{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pretresi i hapšenja u toku istrage sistema CIPS-ovih ličnih karata i pasoša

S
28.5.2008. u 11:25
0
0
Pretresi i hapšenja u toku istrage sistema CIPS-ovih ličnih karata i pasoša
0
Pretresi i hapšenja u toku istrage sistema CIPS-ovih ličnih karata i pasoša
Foto: Arhiv
Jutros oko 5.30 sati, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, istovremeno je uhapšeno oko 20 osumnjičenih i izvršen pretres nekoliko privatnih i službenih objekata prema nalozima koje je izdao Sud Bosne i Hercegovine, a zbog prijava o zloupotrebi sistema CIPS.
Ova operacija je uslijedila nakon opsežne istrage koju je vodilo i kojom je upravljalo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, a operaciju su izvele SIPA i policija Distrikta Brčko, uz pomoć MUP-a Republike Srpske i EUPM, a zbog prijave o rasprostranjenoj zloupotrebi bosanskohercegovačkog elektronskog sistema za izradu CIPS-ovih ličnih karata i pasoša, i to od strane službenika MUP-a RS i Civilnog registra Distrikta Brčko, koji rade na sistemu CIPS, te njihovih saradnika u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Istragom su pronađeni dokazi da su se nezakonito dobivene lične karte, vjerovatno stotine takvih, koristile u kriminalnim aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

Bosanskohercegovački organi gonjenja koji su izvršili pretrese i hapšenja su: SIPA, Policija Distrikta Brčko, i MUP Republike Srpske. Sve tri organa su ostvarila saradnju sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine i izvršili akcije na različitim lokalitetima u Bosni i Hercegovini uključujući Banjaluku, Bijeljinu, Brčko i Sarajevo.

Direkcija CIPS-a u potpunosti sarađuje u istrazi u skladu sa svojim ovlastima.

EUPM je potpomogao preduzetu operaciju u ulozi savjetnika, ne samo na nivou planiranja u centralnom uredu, već i izlascima na teren i davanjem savjeta tokom akcija 'uživo'.

Posebni odjel za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, sa svojim saradnicima iz SIPA-e i drugih organa, sada će pažnju usmjeriti na materijale izuzete tokom pretresa, izjave osumnjičenih i sudsko vještačenje te tehničku obradu CIPS-ove baze podataka, kako na nivou centralnog ureda tako i na regionalnom nivou. Nije isključeno da neće biti još pretresa i hapšenja.

U toku hapšenja i pretresa koji su izvršeni u sklopu ove akcije, pronađena je i oduzeta velika količina novca kao i obimna dokumentacija, nekoliko komada oružja te drugi relevantni dokazi koji se odnose na ovaj predmet.

U ovoj fazi nemoguće je dati više detalja o ovom predmetu jer jedan broj osumnjičenih tek treba ispitati, dokazi se još uvijek prikupljaju i obrađuju, dok su elektronski sistemi podvrgnuti sudskoj analizi, javljeno je iz Tužiteljstva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: