Operacija Nasljednik
38

Pretresi i hapšenja u BiH: Krijumčarenu drogu prodavali i prikrivenim istražiocima SIPA-e

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH pripadnici MUP-a RS i SIPA-e od jutra provode policijsku akciju usmjerenu na otkrivanje i kazneno procesuiranje osumnjičenih za kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Obimna međunarodna operacija ima kodni naziv "Nasljednik" i u okviru nje vrše se pretresi objekata, vozila i drugih prostorija na području Istočnog Sarajeva, Banje Luke i Prnjavora.

Slobode su lišeni Stjepan Lazarević Braco, rođen 1953. godine na Palama, Bojan Segić Debeli, rođen 1977. godine u Prnjavoru i Vlastimir Tomić Šuker Šuca, rođen 1960. godine u Valjevu, Srbija.

Aktivnosti su dio obimne višemjesečne istrage koja se provodi u saradnji s kolegama iz Austrije, a odnose se na osobe koje su osumnjičene da se bave međunarodnim krijumčarenjem velikih količina opojne droge marihuane, skunka, uzgajane u posebnim i kontroliranim uvjetima, s povećanim nivoom opojne materije THC, a koja se s teritorije Republike Albanije krijumčari u BiH te dijelom prodaje u BiH, a dijelom krijumčari prema zemljama EU, gdje kilogram ove opojne droge na ilegalnom narkotržištu dostiže cijenu od 3.000 eura.

Provedenom istragom prikupljeni su dokazi koji ukazuju na to da su trojica osumnjičenih činila organiziranu mrežu za krijumčarenje, skladištenje, transport i daljnju prodaju opojne droge koju su u dva navrata, u količinama od 4 do 6 kilograma, u operacijama simuliranog otkupa prodali prikrivenim istražiocima SIPA-e.

Prilikom izvršenih pretresa pronađena je veća količina opojne droge.

Nakon izvršenih pretresa i privođenja osumnjičenih postupajući tužilac odlučit će o daljnjim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.