Opsežna akcija
20

Pretresene ćelije sarajevskog zatvora, nisu pronađena nedozvoljena sredstva

I. Č.
(Foto: Klix.ba)
Veliki pretres ćelija Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo izvršen je danas uz pomoć pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a osim ćelija pretresene su i prostorije koje koriste zatvorski čuvari.

Direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević kazao je za Klix.ba da je riječ o opsežnoj akciji pretresa centralnog objekta, u sklopu koje su izvršeni pretresi prostorija koje koristi policija.

"U sklopu pretresa provedenog prema planu KPZ-a Sarajevo i uz saradnju s Antikorupcionim timom Vlade FBiH, nije pronađeno ništa od nedozvoljenih sredstava. Cilj akcije bio je provjera podataka koje razmjenjujemo s policijom i drugim agencijama, ali i provjera opreme za detekciju droge i drugih opojnih sredstava", kazao nam je Zubčević, dodavši da je sve urađeno uz podršku Federalnog ministarstva pravde i ministra Mate Jozića.

Napominje da su tokom pretresa, koji je trajao pet sati, učestvovali i psi za otkrivanje droge.

"Pretres je bio svojevrsna provjera uspostavljene infrastrukture i higijenskog sistema, čime je potvrđeno da je KPZ Sarajevo jedan od sigurnijih sistema. Time, uz ostalo, stiče uslove da bude u postupku certifikacije za međunarodni standard sigurnosti informacija ISO", istakao je direktor Faruk Zubčević.