NATO u Rogatici
0

Pretres u okviru napora na lociranju Mladića

FENA
Pripadnici NATO snaga, u saradnji sa Haškim tribunalom, pretražili su jutros oko 07 sati stambeni objekat Petra Ješića u Rogatici zbog sumnje da je povezan sa mrežom pomagača Ratka Mladića, potvrđeno je iz NATO štaba u Sarajevu.

Pretraga objekta provedena je da bi bile pronađene dodatne informacije o Mladiću, u okviru napora da se on locira.

O akciji je bila informirana lokalna policija i pružila je ograničenu podršku.

Imovina penzionisanog pukovnika bivše vojske RS-a Petra Ješića pretražena je u skladu sa ovlaštenjima NATO-a da podrži Haški tribunal u privođenju osoba osumnjičenih za ratne zločine i spada u zakoniti mandat međunarodnog bezbjednosnog prisustva u BiH, u okviru Općeg okvirnog sporazuma za mir koji je odobrilo Vijeće bezbjednosti UN.

U saopćenju NATO podsjeća da svako ko posjeduje i proslijedi informacije koje bi mogle voditi do lociranja, hapšenja i izvođenja pred lice pravde haških bjegunaca može za to biti nagrađen.

Nagrada u visini od pet miliona američkih dolara, odnosno 3,5 miliona eura mogla bi biti isplaćena za preostalu dvojicu bejgunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Kontakt telefoni za takve informacije su 065/516-674 u BiH, 00387 65 516 674 iz inostranstva ili putem elektronske pošte na adresu [email protected].