EUFOR nastavlja akciju
0

Pretres objekta bivšeg saradnika Ratka Mladića

FENA
Pripadnici EUFOR-a su rano jutros započeli operacije pretresa na dvije lokacije u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, u Bijeljini, u stanu Rajka Banduke, te u mjestu Dijelovi, šest kilometara sjeverozapadno od Bijeljine, u kući Radoslava Banduke, koji je u rodbinskom odnosu sa Rajkom Bandukom, saopćeno je iz EUFOR-a.

Rajko Banduka je bivši vojni saradnik Ratka Mladića, vojnog komandanta bosanskih Srba, kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio za ratne zločine. Operacija je provedena na zahtjev Haškog Tribunala s ciljem pronalaska informacija koje bi mogle biti od koristi u potrazi za Ratkom Mladićem.

Operacija je provedena kao dio šire, regionalne strategije u sklopu koje je do sada izvedeno više sličnih operacija usmjerenih protiv mogućih pripadnika mreže pomagača u Srbiji.

Kao i u slučaju dosadašnjih operacija protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine, EUFOR je ovu operaciju izveo blisko sarađujući sa pripadnicima Štaba NATO-a u Sarajevu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iz EUFOR-a istaču da je MUP RS-a bio zadužen za aspekt sigurnosti same operacije i također je pohvalio njihov profesionalizam i odlučnost.

Pravni osnov operacije je mandat Međunarodnogkrivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, EUFOR-a i NATO-a u skladu sa odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, kaže se u saopćenju.