|

Pretražite registar imenovanih osoba u Kantonu Sarajevo: Ko, kada i gdje je zaposlen

Pretražite registar imenovanih osoba u Kantonu Sarajevo: Ko, kada i gdje je zaposlen
135
Klix.ba
2.7.2018. u 09:44
96
komentara
135

dijeljenja
Pretražite registar imenovanih osoba u Kantonu Sarajevo: Ko, kada i gdje je zaposlen
Registar više od 3.000 osoba, imenovanih u više od 300 organa rukovođenja, upravljanja i nadzora Kantona Sarajevo, od danas je javno dostupan.
Registar imenovanih osoba uspostavljen je zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, a na prijedlog i inicijativu Tima za borbu protiv korupcije Vlade Kantona Sarajevo. Projekt je podržala i omogućila Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Registar možete pretraživati ovdje.

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade KS, kazao je da je ideja o uspostavi registra proistekla iz potrebe da se, u cilju većeg stepena transparentnosti i zaštite javnog interesa kao temelja i polazne osnove istinske opredijeljenosti za borbu protiv korupcije, na jednom mjestu objedine podaci o imenovanim osobama u institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo, a sve radi lakšeg praćenja i blagovremenog reagovanja.

"Osnovni motiv za uspotavu Registra je sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih funkcija, sprečavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u vršenju javnih funkcija, jačanje integriteta, objektivnosti, nepristrasnosti i transparentnosti u vršenju javnih funkcija, kao i poboljšanja koordinacije i prevencije u borbi protiv korupcije", kazao je Kafedžić, dodavši da je registar urađen po uzoru na registre iz evropskih zemalja.

Objasnio je da su podaci obuhvaćeni registrom i do sada bili formalno dostupni javnosti, ali da je građanima bilo otežano pravovremeno doći do navedenih podataka, što je posljedično dovodilo do nemogućnosti pravovremene reakcije u preveniranju, ali i otkrivanju mogućih sukoba interesa.
Prijavi grešku


Komentari (96)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...