BiH
71

Prethodna vlast započela, nova ignorisala: Idejno rješenje raskrsnice na Pofalićima u Sarajevu čeka bolje dane

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Prije četiri godine prezentovano je idejno rješenje raskrsnice u naselju Pofalići u Sarajevu na glavnoj saobraćajnoj trasi. Zamišljeno kao savremeno rješenje koje bi olakšalo promet putničkih automobila, tramvajskog saobraćaja ali i pješaka danas je zamrznuto, u iščekivanju boljih dana.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, koje je u prethodnoj vladi predvodio ministar Jusuf Bubica izradilo je idejno rješenje za raskrsnicu na Pofalićima. Plan je bio da se maksimalno poboljšaju uslovi na glavnoj saobraćajnoj trasi.

Bila je predviđena gradnja kružnog toka i to tako što bi se saobraćajne trake u pravcu Grbavice i prema Fabrici duhana Sarajevo direktno uključivale na kružni tok, dok bi glavne saobraćajnice u pravcu centra i Ilidže bile izgrađene ispod kružnog toka.

Tramvajski saobraćaj odvijao bi se tako što bi presijecao kružni tok.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Kada je u pitanju Idejni projekat raskrsnice na Pofalićima trenutno nema nikakvih aktivnosti po pitanju planiranja niti realizacije, niti je on uvršten u plan i program Direkcije za ceste KS. To je inicirano za vrijeme mandata prethodne vlade i tadašnjeg ministra saobraćaja ", rečeno je za Klix.ba iz te institucije.

U Direkciji za puteve KS kazali su da nisu upoznati sa ovim projektom. S druge strane u Općini Novo Sarajevo istakli su da im nikada nije dostavljena projektna dokumentacija za idejno rješenje raskrsnice na Pofalićima te su potvrdili da je naručilac projekta i nosilac njegove izrade Direkcija za puteve KS.

"Ono što je aktuelno, a nalazi se lokacijski u blizini i također je na trasi Druge transverzale, su raskrsnice ulica Hamdije Ćemerlića i Put života, te Drinska i Humska, za koje se izrađuje projekat kružnih raskrsnica", istakli su za Klix.ba iz Direkcije za puteve KS.

Praksa nažalost pokazuje da su brojni projekti usko vezani sa mandatom određene vlasti. Primjer je i spomenuta raskrsnica na Pofalićima te i ubuduće možemo očekivati da što se ne uradi u mandatu jedne vlasti, teško da će biti nastavljeno u mandatu njihovih nasljednika.