{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prethodna uništena u klizištu: U Cerskoj izgrađena nova džamija, u subotu svečano otvorenje

30.7.2015. u 20:41
537
111
Prethodna uništena u klizištu: U Cerskoj izgrađena nova džamija, u subotu svečano otvorenje
537
Izgradnja nove džamije u Cerskoj kod Vlasenice okončana je prije nekoliko dana, a svečanost povodom otvorenje džamije, mekteba i imamske kuće bit će održana u subotu 1. augusta.
Naime, u poplavama i klizištima koja su u maju prošle godine zadesila BiH stradala je i Cerska. Tada je, usljed klizišta, jedna osoba smrtno stradala, dok je mjesna džamija porušena u potpunosti, ali je munara ostala netaknuta.

Obnova džamije u Cerskoj zvanično je počela polaganjem kamena-temeljca na Dan državnosti BiH 25. novembra 2014. godine, s tim da su građevinski radovi započeti u martu ove godine.

"Džamija je u potpunosti porušena, ali je ostala uspravna munara kao simbol uspravnosti i ustrajnosti mještana Cerske. Džamija je premještena na novu lokaciju iz razloga što je lokacija u Čelebićima na kojoj je bila izgrađena prethodna džamija proglašena nesigurnom za gradnju novih objekata. Nova džamija je izgrađena u zaseoku Hasanovići, a zemljište za izgradnju džamije uvakufio je Bego ef. Selimović", kaže Muamer ef. Jusupović, imam u Cerskoj.

S obzirom na to da je Cerska džemat sa više mahala koje su udaljene jedna od druge, odlučeno je da se pored džamije izgradi i jedan mekteb u zaseoku Gobelje, a za potrebe stanovništva iz ovog naselja. Gobelje su inače udaljene sedam km od novoizgrađene džamije.

Pored džamije i mekteba izgrađena je i imamska kuća te objekt abdesthane i šadrvan koji su odvojeni od džamije.

Izgradnja ovih objekata finansirana je uz pomoć Islamske zajednica BiH koja je dala inicijalna sredstva u iznosu od 30.000 KM, te sredstvima prikupljenim putem organizacija, džemata, firmi... Ipak, najvećim dijelom sredstva su prikupljena prilozima ljudi iz BiH i dijaspore.

Pored svečanog otvaranja džamije u subotu će biti otvoren i lokalni put dužine 1.700 metara. Asfaltiranje puta je u završnoj fazi, a sredstva je osiguralo Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH.

Akcija prikupljanja novca od mještana za asfaltiranje i preostalog dijela puta u Cerskoj bit će nastavljena i u narednom periodu, a sve s ciljem da Cerska dobije što bolju putnu komunikaciju.

Na svečanost otvaranja džamije dolazak su potvrdili najveći vjerski zvaničnici te predstavnici političkog, kulturnog i javnog života.

Muamer ef. Jusupović kaže kako u subotu u Cerskoj očekuju blizu 5.000 gostiju te poziva sve one koji su u mogućnosti da svojim prisustvom uveličaju ovaj, za Cerane, izuzetan događaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: