Različiti predmeti
2

Presude zbog organizovanog kriminala: Đugumu 13, a Mušiću šest i po godina zatvora

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Donesene su dvije presude u predmetima koje je provodila Federalna uprava policije (FUP), a kojima su osobe koje se terete za organizovani kriminal osuđene na višegodišnje zatvorske kazne. Tačnije, Sado Đugum je osuđen na 13, a Midhat Mušić na šest i po godina zatvora.

Danas je Kantonalni sud u Širokom Brijegu izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od šest i po godina Midhatu Mušiću za krivično djelo "organiovani kriminal" u vezi sa razbojništvom.

On je, kako se navodio, bio član kriminalne grupe koja je izvršila razbojništvo u automat-klubu u Ljubuškom.

Radi se o predmetu koji su provodili pripadnici Federalne uprave policije u saradnji s MUP-om Zapadnohercegovačkog kantona i Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, gdje je i ova kriminalna grupa osuđena na jedinstvenu zatvorsku kaznu od ukupno 12 godina.

Osim toga, danas je Kantonalni sud u Mostaru donio prvostepenu presudu Sadi Đugumu, koji je optužen za organizovani kriminal koji se dovodi u vezu s nizom krivičnih djela te je proglašen krivim i osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 13 godina.

Radi se o predmetu "Hum", koji su službenici Federalne uprave policije provodili u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona u kojem je krajem 2022. godine lišena slobode kriminalna grupa kojom je rukovodio Sado Đugum.

Inače u ovom predmetu do sada su izrečene kazne od ukupno 19 godina zatvora članovima ove kriminalne grupe.